Християнські Церкви Бога

[031]

Субота [031]

Ця робота - тлумачення четвертої заповіді та обов'язків, які вона покладає на християн.

Christian Churches of God

PO Box 369,  WODEN  ACT 2606,  AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

(Всі права захищені ©1994, 1999 Wade Cox)

(Tr. 2000)

Ця стаття без змін і пропусків може вільно копіюватись та розповсюджуватись. Ім’я та адреса видавця, а також знак збереження авторських прав повинні вказуватись. Розповсюджені та поширені копії є безкоштовними. Короткі цитати можуть включатися в критичні статті або рецензії без порушення авторського права.

Цю статтю можно знайти в Інтернеті за такою адресою:

http://www.logon.org and http://www.ccg.org


Субота [031]


Згідно з четвертою заповіддю, Субота - це святий день для Господа. У Виході 20:8 ми читаємо:

Вихід 20:8-11 Пам'ятай день суботній, щоб святити його! 9  Шість день працюй і роби всю працю свою, 10  а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. 11  Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.

Не роби жодної праці (Второз. 5:14).

Твердження 1: Шість днів працюй і роби працю свою.

Ви не повинні бути без роботи. Все, що в силі чинити рука твоя, те й роби (Екл. 9:10). Що тільки людина посіє, те й пожне (Гал. 6:7). Добре ти чиниш, якщо робиш для братії, особливо для чужинців (3 Іоан. 5-7).

Субота - це сьомий день. Вона відраховується як Субота від створення світу. Визначається вона всіма народами як така, що є Суботою, і така, що припадає на Суботу даного календаря - Сьомий день нерозривного циклу і не може бути перенесений на інший день. Таким чином, новий світовий календар, що був запропонований, вражає закон у самісіньке серце. Ось чому Романська система довгий час протистоїть дотриманню Суботи, як ми бачимо з роботи Загальне розповсюдження Церков, що дотримуються Суботи [122]; (пор. також Значення Четвертої Заповіді в історії Церков Бога, що дотримувались Суботи [170]).

Твердження 2: Ви не повинні працювати в Суботу.

Не повинно бути жодної праці в Суботу для будь-якої особи або прошарку населення, підвладного Ізраїлю. Закон повинен дотримуватись усіма в Ізраїлі - незалежно від того, є особа чужинцем чи ізраїльтянином. Неємія - приклад роботи в Суботу.

Неемія 10:28-31  (10-29) І решта народу, священики, Левити, придверні, співаки, храмові підданці, і кожен, відділений від народів краю до Божого Закону, їхні жінки, їхні сини, та їхні дочки, кожен знаючий та розуміючий, 29  (10-30) зміцняють присягу при браттях своїх, при своїх шляхетних, і вступили в клятву та присягу, щоб ходити в Божому Законі, що був даний через Мойсея, Божого раба, і щоб дотримуватися, і щоб виконувати всі заповіді Господа, нашого Бога, і права Його, і постанови Його, 30  (10-31) і що не дамо наших синів народам Краю, а їхніх дочок не візьмемо для наших синів. 31  (10-32) А від народів цього Краю, що спроваджують товари та всяке збіжжя в день суботній на продаж, не візьмемо від них у суботу та в святі дні, і сьомого року понехаємо землю та всякого роду борги.

Суботу, таким чином, розуміють як представника системи, властивої виключно людям Бога. Вона розповсюджується на всіх підвладних осіб, і не може бути жодної торгівлі в Суботу або у святий день з будь-якими з людей або неєвреями (націями).

Субота - це знак або печатка (Вих. 20:8,10,11; Второз. 5:12) між нами та Богом, який освячує нас (Вих. 31:12-14; Суботи у множині і є в цьому випадку знаком), і цей знак тягнеться до святих днів від Пасхи (Вих. 13:9,16) і Опрісноки, що є знаком закону Божого (Второз. 6:8) і його спасіння Ізраїлю (Второз. 6:10), який через Христа розповсюджуються на тих, хто вірить у Христа (Рим. 9:16; 11: 25-26). Ці знаки призначено для охорони Ізраїлю від ідолопоклоніння (Второз. 11:16), будучи знаками та печатками обранців Господа (Одкров. 7:3). Глава однієї з Церков Бога заперечив, що Субота була печаткою. Це одразу ж усунуло печатку Бога з тієї Церкви та замінило її окремими особами. Той же чоловік сказав, що він оцінив Храм Бога через одкровення 11:1, коли приїхав до Австралії у 1987р. Вимірювання Храму насправді було проведено пастирями. Якщо ваша праведність не буде більшою за книжників і фарисеїв, то не ввійде в Царство Небесне (Мат. 5:20). Вони є мірилом (див роб. Вимірювання Храму [137]).

Книга пророка Єзекіїла 20:12-13, 16, 20-21, 24 розповідає нам, що Бог сказав про Його Суботи:

Єзекіїль 20:12-13  І також дав Я їм Свої суботи, щоб були вони знаком поміж Мною та між ними, щоб пізнати, що Я Господь, що освячує їх. 13  Та став ворохобним проти мене Ізраїлів дім на пустині, уставами Моїми не ходили вони, і повідкидали Мої постанови, які коли чинить людина, то житиме ними, а суботи Мої дуже зневажали. Тому Я сказав був, що виллю лютість Свою на них на пустині, щоб вигубити їх.

Єзекіїль 20:16   за те, що постанови Мої вони відкинули, а устави Мої не ходили вони ними, і суботи Мої зневажали, бо за своїми божками ходило їхнє серце...

Єзекіїль 20:20-21   І святіть суботи Мої, і вони стануть знаком поміж Мною та між вами, щоб пізнати, що Я Господь, Бог ваш! 21  Та стали ворохобні ті сини проти Мене, уставами Моїми не ходили, а постанов Моїх не перестерігали, щоб виконувати їх, які коли робить людина, то житиме ними, і суботи Мої зневажали. І подумав Я був, що виллю лютість Свою на них, щоб заспокоїти гнів Мій на них на пустині.

Єзекіїль 20:24 за те, що постанов Моїх не чинили, і устави Мої відкинули, а суботи Мої зневажали, і до божків своїх батьків були їхні очі.

Це сказання про засилля гріха після Месії Аарона. Нас створено, щоб з кожним кроком наближатися до Месії та Золотого Віку через засилля гріха. Субота - це знак нашої відданості та нашого спасіння у суботній відпочинок Бога. Це щотижневе нагадування обіцянок Бога про те, що Він пришле Месію та врятує цю планету на вістрі меча. Золотий Вік - це суботній відпочинок Бога. Порушити її - це не виправдати сподівань Бога. Це і є аргументом, що спонукає нас на дотримання Господньої Суботи.

Кожен, хто осквернить Суботу, повинен бути страчений (Вих. 31:14; Числа 32:36). Це покарання призводить до втрати вічного життя, яке дарується лише обраним. Вони відокремлюються з-поміж їхніх людей (там же), їм відмовляють у вічному житті. Це вічний знак між Богом та дітьми Ізраїлевими.(Вих. 31:17).

Всі приготування до Суботи повинні бути проведені попереднього дня (Вих. 16:5). Їжа повинна бути зібрана та приготовлена на зразок манни небесної. Чоловіки повинні знаходитись вдома (Вих. 16:29-30). Всі вони в Суботу мають відпочивати, як під час орання, так і під час збору врожаю (Вих. 34:21). (пор. з роб. Джума’а: Приготування до Суботи [286]).

Таким чином, Господь засуджував такі дії, що полягали у збиранні колосків у Суботу. Однак, в той же час, Господь продемонстрував, що він є Господом Суботи не через поняття, що радше вже не дотримуватись Суботи, ніж дотримуватись у тому вигляді, як це було насправді. З цього тексту, а також із закону Заповіту (Мат. 12:1-12), випливає, що збирання певних продуктів на їжу в Суботу є цілком законним.

Матфея 12:1-12   (читати повністю)

(Це також відноситься до 1 Сам. 21:6, де Давид їв святий хліб: Вих.25:30; Лев. 24:5-8).

Конкретніше, священики в Храмі осквернили Суботу і залишилися невинними (Мат. 12:5; пор. Числа 28:9-10; див. також Неем. 13:7; Єзек. 24:21; Іоан 7:22-23). Таким чином, наша робота в Суботу, як обраних, в ім'я поклоніння Богу, не несе за собою вини. Насправді ж, у Суботу приносилося більше жертв, ніж у будь-який інший день.

Левит 26:34 вимагає, щоб суботи поширювались на системи свят та земель, тому що земля тоді не відпочивала. Господь віддасть народи в рабство, щоб відновити відпочинок у Суботу.

Наказ - не розпалюйте вогню в оселях своїх - стосується жаровень або кузень, але не господарського начиння (Вих. 35:3). Очевидно, в той час у Храмі жертви приносились постійно. Люди постійно палили вогнища. Якщо ви звернетесь до оригінальних текстів, в часи їх застосування, коли давалися закони, цей наказ стосувався лише будівництва. Жодні будівельні роботи, що супроводжувались застосуванням вогню, не могли проводитись в день Суботи.

Суботи пов'язані зі страхом перед Господом та шануванням Його святині (Лев. 19:30), до якої ми відносимося. Таким чином, день Суботи був створений для людини, а святиня Господа могла забезпечити святе і достойне існування для Бога. Також Субота пов'язана із вшануванням матері й батька (Лев. 19:3). Самі свята - це святі зібрання, як і Суботи, під час яких не можна робити жодної роботи. День Спокути несе у собі таке ж покарання, як і Субота, тобто відлучення від Ізраїлю (Лев. 23:29-30). Жертвоприношення  через вогонь повинне відбуватись щосуботи священнослужителями від імені народу Ізраїлю навіки (Лев. 24:8). Це жертвоприношення - наказ обраним жертвувати, молитися та виражати подяки Господу щосуботи. Таким чином, нам наказано приносити жертви на зібраннях. Крім того, виходячи з тексту Левиту 24:1-4, священики повинні тримати весь день лампи, наповнені чистою олією з розтовчених олив.

Священики повинні тримати лампи в порядку. Таким чином, приготування обраних - це щоденний обов'язок, і рівень олії у лампах незайманих повинен підтримуватись щоразу від Суботи до Суботи. Вони повинні освячувати Божі Суботи (Єзек. 44:24).

Неемія 13:15  Тими днями бачив я в Юдеї таких, що топтали в суботу чавила, і носили снопи, і нав'ючували на ослів вино, виноград, і фіґі, і всілякий тягар, і везли до Єрусалиму суботнього дня. І я при свідках остеріг їх того дня, коли вони продавали живність.

Неемія 13:19  І бувало, як падала вечерова тінь на єрусалимські брами перед суботою, то я наказував, і були замикувані брами. І звелів я, щоб не відчиняли їх, а тільки аж по суботі. А біля брам я поставив слуг своїх, щоб тягар не входив суботнього дня!

Торговці та продавці один чи два рази покидали Єрусалим, але Неємія не піддався. Коли у ваших руках є можливість припинити працю або взагалі не працювати по Суботах, зупинити продаж та купівлю, ви не повинні так робити, а маєте боротися з будь-яким протистоянням. Ви не можете купувати товари у святі дні. Ви не можете піти до ресторану в Суботу або святий день.

Непорозуміння, що виникло поміж Церков Бога з приводу Суботи, прийшло від побудови аудиторії в Суботу в Пасадені. Суботнє спорудження було засноване на принципі, що воно не може бути підконтрольне. Це неправда. Спорудження велося за міською брамою, і той факт, що це сталося, поклав початок порушенню принципу відпочинку в Суботу для слуг народу Ізраїлю та його тимчасових жителів.

Неємія наказав чужинцям також дотримуватися Суботи. Він є для нас прикладом того, яким шляхом слід дотримуватись закону. Неємія 13:22 показує, що обов'язок священиків Господніх, нових священиків, які є обраними, - очистити себе і не ходити через браму, щоб дотриматися Суботи.

Христос також дав заповідь стосовно лікування хворих. Це повинно відбуватися і в Суботу. Таким чином, цілком законним є лікування та годування хворих та калік у Суботу.

Урок бика в ямі - це пересторога. Не досить тільки робити щось з роботи, яка повинна бути запланованою завчасно. Лука 14:5 показує, що в Суботу дуже важливо робити непередбачені справи. Це, фактично, стосувалося ідеї лікування у Суботу. Всі необхідні турбота і приготування стосовно хворого і стражденного в Суботу є невідкладним завданням. Те, що людина повинна їсти насамоті у Суботу, лежить на нашій совісті. Люди не люблять одне одного і не готуються до Суботи так, щоб принести якнайбільше користі своєму ближньому.

Псалом 118:24 Це день, що його сотворив Господь, - радіймо та тішмося ним. (KJV)

Суботи повинні дотримуватись у духовній чистоті (Ісая 1:13). Її не можна забруднювати (Ісая 56:2,4-7).

Ісая 56:2 Блаженна людина, що робить таке, і син людський, що міцно тримається цього, що хоронить суботу, щоб її не безчестити, та береже свою руку, щоб жодного зла не вчинити!

Ісая 56:4-7   Бо так каже Господь про скопців, що суботи Мої бережуть, і вибирають завгодне Мені, і що тримаються міцно Мого заповіту: 5  Я їм дам у Своїм домі та в мурах Своїх місце і ймення, що краще воно за синів та дочок, Я дам йому вічне ім'я, яке не понищиться! 6  А тих чужинців, що пристали до Господа, щоб служити Йому та любити Господнє Ім'я, щоб бути Йому за рабів, усіх, хто хоронить суботу, щоб її не збезчестити, і тих, що тримаються міцно Мого заповіту, 7  їх спроваджу на гору святую Мою та потішу їх в домі молитви Моєї! Цілопалення їхні та їхні жертви будуть Мені до вподоби на Моїм жертівнику, бо Мій дім буде названий домом молитви для всіх народів!

Субота - це насолода, а зовсім не день скорботи (Ісая 58:13-14).

Субота дотримуватиметься будь-якою плоттю, коли вона стане до поклоніння перед Господом. Від одного Нового Місяця до іншого і від однієї Суботи до іншої (Ісая 66:23).

В Суботу не можна переносити жодної ноші, не можна приносити її до Єрусалиму (Єр. 17:21). Тому веселіться у Суботу і приносьте радість у дім Божий. Не виносьте в Суботу жодної ноші з вашого будинку (Єр. 17:27). Таким чином, будь-яка робота у господарстві в Суботу також заборонена. Її треба святити (там же).

Субота - це передумова наслідування царства Ізраїлю, якщо жодного тягарю не було пронесено через брами міста. Царі та князі повинні сидіти на троні Давида. Але якщо ця пересторога ігнорується, тоді місто повинне бути знищене вогнем (Єр. 17:27). Отже, язичники насміхатимуться над Суботами (Плач. 1:7: RSV падіння) в день її скорботи. Таким чином, Субота - це знак та джерело зневаги до скорботи для людей у домі Божому. Цар та священик будуть відкинуті в лютості гніву Його за осквернення Суботи (Плач. 2:6).

Суботи призначені для радості та насолоди. Але за покарання радість Суботи забирається геть (Ос. 2:11). До Суботи повинно утримуватись правильне  ставлення. Ніхто не повинен домагатися її припинення, щоб продовжувати вести свої справи, тоді це призводить до формування відношення честі, жертвування та дарування (Амос 8:5).

Христос був величніший, ніж Храм, як ми величніші за матеріальний Храм. Оскільки ми є Храмом, і Храм було створено для нас (Марк 2:27), тому ми повинні дотримуватись Суботи як приготування до домівки, коли ми маємо бути для Бога.

Завжди переймайтеся здійсненням добрих справ і лікуванням всіх від їх недуг (Лука 13:10-16). За жодних обставин не слідкуйте одне за одним, щоб судити, яке добро зробили ви одне одному в Суботу (Лука 14:1-6; Кол. 2:16).

Лука 23-54 показує, що ви повинні готуватися до Суботи. Думайте завчасно, Робіть добро одне одному. Показуйте, що ми любимо одне одного, як Христос любить нас. Зростайте у вірі, оскільки всіх нас створено рідними (Лука 5:5-14).

Оскільки законним у суботу є обрізання, то законним також буде обрізати ваші серця даруванням і силою Духа. Судіть одне одного справедливим судом зважаючи на  добро, яке ви зробили в Суботу (Іоан 7:21-24). Всіх, як євреїв, так і неєвреїв, запрошують до дому Божого на Суботні меси (Діяння 13:42; 18:4).

Всі ми - маленька паства, що працює разом у печалі. Було зроблено тривалу спробу, як ви побачите в роботі Загальне розповсюдження Церков, що дотримуються Суботи [122] ,  щоб знищити нас. Постіться до суботи. Адже у нас є такі, хто впав, навіть на найвищому рівні наших службовців, хто не прощає кожному з нас ревного виконання наших обов'язків перед Богом у Суботу (пор. роб. Закон і Четверта Запов

q