Християнські Церкви Бога

[285z]

 

 

Висновки: Джума'ах: готування до суботи

 

 

 

 

(Видання 1.0 19991208-19991208)

 

Шостий день тижня, що одержав в ісламі назву "Джума'ах" став самостійним святом, що зазіхнуло на суботу. Готування до суботнього дня встановлено в біблійному законі і Корані.

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1999 р. В. Кокс із використанням матеріалів громади з Канзас-Сіті; Висновки — Дані Хильбурн під ред. В. Коксу)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org і http://www.ccg.org

Джума'ах: готування до суботи

День готування до Суботи, день, відомий на заході під язичеською назвою Friday, має інша назва в Ісламі yaum (Yom) al Juma'ah. В Індонезії і Малайзии його називають Hari Juma'at. Цей день є важливим етапом готування до Суботи. Цей день відкидають християни й іудеї, мусульмани ж невірно розуміють зміст, що криється за цим днем і те, як його варто спостерігати.

Цей день має величезне значення в контексті пророцтв; тільки так можна усвідомити суть цього дня.

Джума'ах - це головний елемент системи святкування Суботи, і готування, заповідані на цей день, включені в саму Суботу. У цьому символічне чекання Месії.

У книзі Вихід 20:8-11, а також Вих. 20:9-10 міститься заборона на те, щоб працювати в день суботній. Той факт, що священики трудилися в суботу, не скасовує цієї заповіді. Люди виконують обов'язки згідно з іншими законами, це є частиною субординації й узгоджується з Четвертою Заповіддю.

Значимість і непорушність святого дня суботнього була останнім установленням, даним Мойсею перш ніж йому були вручені скрижалі з записаними на них Десятьма Заповідями. У цьому знак завіту і законів Божих, котрі існують у Його народі (Евр. 10:23-25 Стандартне виправлене видання Біблії, див. також Лев. 23:1-3 (Стандартне виправлене видання Біблії).

У Своїх розпорядженнях про день готування Бог говорить нам про повсякденні речі: про те, як потрібно вживати їжу, як варто надходити, якщо потрібно працювати в Суботу. Звичайне готування їжі, як, наприклад, випічка, чи варіння кип'ятіння для суботи потрібно робити на шостий день, тобто день готування, як виявляється зі сказаного вище (див. також Вих. 16:5, 22-23).

У книзі Вихід 16 ми читаємо про те, що їжу для суботи потрібно збирати і готувати на шостий день, що є день готування.

Чи збір готування їжі в Суботу повинне бути обмежене з причин, викладеним у законі, як це визначено нижче.

У Вих. 22:23 Мойсей говорить, що Господь наказав, щоб на шостий день випікали і варили подвійну порцію.

Фарисеї змінили правило не збирати їжу в Суботу відповідно до своїх традицій (Мат. 12:2), вони дорівняли вкушання Христом зерен з колосся до збирання їжі.

День жертвоприносини Христа був самим важливим днем готування в році. Це був чотирнадцятий день Першого Місяця. Цей день передував Єврейському Великодню, першою пречистою суботою опрісноків. Христос був паскою, приготовленої в цей день (Ин. 6:45-51 Стандартне виправлене видання Біблії).

Див. наступні тексти: Матвія 27:62-64 (Стандартне виправлене видання Біблії), Марка 15:42-43 (Стандартне виправлене видання Біблії), Луки 23:54, Івана 19:14, 19:31, а також Івана 19:42 (Стандартне виправлене видання Біблії).

Текст Виходу 35:3 викликав плутанину в розумах людей, так що вони не запалювали вогнів, щоб готувати їжу в Суботу. Термін, використовуваний як позначення в даному випадку (SHD 784), є загальним, його вживали для вогнів як таких.

Проте, закон вимагає запалювати вогні в Суботу в храмі, і вимагає, щоб всі Ізраїльтяни готували і уживали Великоднього агнця в будинках, увечері Першого Святого Дня Прісного Хліба (Вих. 12:1-9, ос. стихла 6-9 Біблія короля Якова). Страва повинна бути спечена на вогні.

Текст Повторення Закону 16:5-7 показує, що таїнство Великодня було змінено після першого Великодня, коли воно відбувалося в єгипетських будинках, хоча воно повиннео проводитися поза приміщенням, де нам було призначене спадщина (Утор. 16:5-7 Біблія короля Якова).

Таким чином, весь Ізраїль повинний був брати участь у цьому і відповідно забезпечувати князя, щоб уможливити приношення жертв за народ, щоб кожний міг одержати, незалежно від добробуту, на щосуботи, Новий Місяць і Святий день, про що ми довідаємося з книги Виходу 35:4 і далі.

Отже, запалювання вогнів у Суботу було не тільки дозволене, воно було обов'язковим. Тут немає протиріччя з законами Божими. Далі в тексті говориться про зведення Кущей. Перші три вірші Виходу 35 говорять про Суботу і робочий тиждень. Ціль цього зрозуміла з контексту. Вогні - це вогні для роботи, і вони необхідні для виконання роботи і зведення будь-якої будівлі, навіть храму Божого. Ніяка чи робота будівництво, чи створення чогось за допомогою вогню, не допускаються в день Суботи (Чис. 15:32-36).

підготовка до Суботи поширюється і на весь ювілейний період, і охоплює потрійні врожаї в рік перед Сьомими Суботами Ювілею. У цей рік Бог забезпечує врожай на наступні два Святі Роки (Лев. 25:18-22 Стандартне виправлене видання Біблії). Це відбувається в кожен семирічний цикл на шостий рік. У ювілейний рік, позначений тут як восьмий рік циклу, заборонена Сівба після Викупу за врожай Великодня дев'ятого року..

День готування передбачає чекання приходу Месії.

Біблія говорить, що тисячолітня система правління Христа і Святих буде тривати тисячу років. Цей період повинний був настати наприкінці періоду правління в шістьох тисяч років бога цього світу (порівн. 2 Кор. 4:4).

Згідно з пророцтвами, цей тисячолітній період відповідає дню спокою в Ісусі Христі, і серед днів тижня втілився в Суботу. Петро говорить, що в Добродії один день - як тисяча років (2 Пет. 3:8).

виходячи з цього, період після обіду дня Підготовки, що використовується для підготовки до Суботи, насправді є останнім періодом тривалістю в шістьох тисяч років Підготовки до приходу Месії. У цьому періоді пророцтва ми бачимо скорення планети Месії, до початку Тисячоріччя, у виді Суботнього відпочинку Бога в Христі.

Це - день yaum al Juma'ah, що одержав таку значимість в Ісламі. Вони втратили поняття про його причетність до Суботи і його місці в пророцтві і відокремили його від Суботи і підняли над нею, усупереч закону Божому.

Вони починають цей період спеціальною мовою, опівдні шостого дня тижня в мечеті, куди зобов'язані з'явитися усі вільні чоловіки.

Коран у Суре 62 Juma'ah (Збори) установлюють звичаї Ісламу. Розпорядження говорить, що під час, коли мусульман призивають на молитву Джума'ах, вони повинні поспішати на звертання до Аллаха і припинити торгівлю. Це говорить про те, що опівдні в п'ятницю вся торгівля припинялася, і люди готувалися до Суботи. Самі підступні з більш пізніх мусульман перенесли цей звичай лише на полудень Шостого Дня і припинили відзначати Суботу.

Християнство визнало першим днем тижня Неділя, установлена ще Заратустрою у Персії з восьмого сторіччя до н.е., щоб витиснути справжню Суботу.

Мухамед у Сурі 62:5 ясно попереджає їх, що ті, на кого покладена ноша Тори і хто відмовляється неї нести, схожі на осла, навантаженого книгами. Незважаючи на це, мусульмани-хадіти відмовилися від Тори і Суботи, включеної в неї. Замість того щоб прислухатися до Мухаммеду, вони ігнорували його і торгували не тільки на шостий день, що вони називали uma'ah, а й у Суботу, що він намагався захистити. У Суре 62:11 він говорить, що коли вони знову побачать радість і торгівлю, вони відвертаються від нього (тебе). Девуд вважає, що тебе тут означає Мухаммеда, але лише тому, що, якби це означало Месію і духовне царство, це зруйнувало б їхню теорію.

Коли наш Батько дав нам установлення дотримувати Дня Готування і Суботу, Він тим самим розчищав шлях до Нього. Якщо ми прислухаємось до Його слів та дотримуємо святої суботи, ми можемо пізнати єдиного щирого Бога і його Христа, що вічний (Ин. 17:3).

День готування допомагає нам перебувати в побожному чеканні суботи, щоб присвятити цей час Богу, видаливши від мирської суєти. Якщо ми підготуємося як повинне, ми зможемо скинути тягар турбот наших, коли прийде Субота. Тоді ми здобудемо благодать та розумінні правдивого Бога та силу Святого Духа.

 

 

 

 

q