Християнські Церкви Бога

[P281z]

 

 

 

Висновки: Рахіль і закон

 

 

(Видання 1.0 19981211-19990625)

 

Історія Рахіль сповнена драматизму, крім того, її життя може бути доказом того, що десять заповідей, переданих Богом, мало силу ще до синайських подій. У даній статті автор розглядає ряд аспектів і історичних закономірностей, що довгий час залишалися без уваги. Це оповідання має величезне значення для церкви та укорінення ідеї про божественну любов.

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Авторське право ã 1998, 1999 р. Християнські Церкви Бога під ред. Вейда Кокса

Висновки — Милонда Хильбурн під ред. Вейда Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org і http://www.ccg.org

Рахіль і закон

Історія Рахіль повна драматизму, крім того, її життя може бути доказом того, що десятословие мало силу ще до синайських подій.

Після того, як Яків здобував благословення первородства від Ісава, обдуривши свого батька Ісака, йому було з тих пір небезпечно залишатися в землі ханаанській. Яків повинний був бігти, щоб врятуватися (Бут. 27:42-44).

Якщо Исав убив Якова, то, за законом, кревний месник повинний був убити Ісава. Це було те ж, чого очікував Каїн, коли він убив Авеля (Бут. 4:10-14). Таким чином, легко бачити, що шоста заповідь була встановлена ще з часів Адама.

Вихід 20:13 "Не кради. (Стандартне виправлене видання Біблії)

Буття 27:46, Буття 26:34-35, Буття 28:6-9

Ісак відіслав Якова в Месопотамію, щоб його син узяв собі в дружини дочка Лавана (Бут. 28:1-2). Не є маловажним те, що Ісак наставив Якова на шлях гріха. Знаючи про наслідки, Яків не зміг ослухатися свого батька, взявши в дружини кого-небудь з родичів: (Бут. 28:2; Лев. 18:4-5).

Левит 18:6

6 Ніхто ні до якої родички по плоті не повинний наближатися для того, щоб відкрити наготу. Я Господь. (Стандартне виправлене видання Біблії)

Очевидно, що багато законів мали силу уже в часи Авраама, Ісака і Якова. Порушення цього закону грозить дружині безплідністю.

Безплідність може бути карою за гріх. Див.

Буття 20:17-18; 16:1; 18:10-14; 21:1-3; 24:1-4,15, 50-51, 67; 25:19-21; Левит 18:11.

Примітно також положення дружин Якова (Бут. 28:5; 29:1–17).

Яків приїхав у Месопотамію, закохався в Рахіль, і став він працювати на її батька (свого дядька) Лавана. Ліван почав обговорювати з Яковом платня, і з жадібності він продав Якову свою дочку Рахіль. Яків прийняв цю плату за те, що він сім років пас його череду (Бут. 29:18-20).

Яків гаряче любив Рахіль, і час тік для нього швидкою рікою. Через сім років він проголосив, що Рахіль стає його дружиною (Бут. 29:21).

Незважаючи на щиру надію, що жила в ньому, та очікування швидкого шлюбу те, що виявилося потім, зовсім суперечило закону Божому, і це було актом порушення віри. Сестра Рахілі Лія обдурила Якова. Очевидно, що Лаван і Лія задумали обдурити Якова і примусили Рахіль до мовчазної згоди, тобто, співучасті.

Лія в безчесті і слабості своєї зробила обман проти своєї сестри і чоловіка її, і так принесла горі в родину. Вона порушила безліч заповідей. Цей гріх поширився на прислугу і на все коліно Ізраїлеве (див. Бут. 29:22-28). Цей шлюб з Лією був протизаконний (Лев. 18:6).

Через тиждень Яків женився на Рахіль. Наступний шлюб з Рахіль був також протизаконним, і гріх збільшився: (Леве. 18:18, Бут. 29:29-30).

Це обтяжуючий шлюб обставина поклала початок розбіжностей між Яковом і його дружинами. Це зіграло важливу роль у сімейних відносинах. Відносини в родині були ще більш натягнутими через безплідність дружини, адже шлюби між кревними родичами були заборонені (Бут. 29:31). Бог не зробив Лію марною, тому що Яків ненавидів її. Але Рахіль була неплодовою (Бут. 29:32-35; 30:1-21).

Рахіль пізнала тяжкий шлях до Бога за допомогою. Спочатку вона обвинуватила Якова, адже вона не могла мати дітей. Яків відхилив її обвинувачення, справедливо вказавши на той факт, що він не був Богом. Потім Рахіль послала Якову служницю Валлу, щоб увійшов до неї Яків, і вона зачала і родила Якову сина. Згодом вона шукала інші можливості рішення своєї проблеми: вона попросила мандрагорових яблук сина Лії. Внаслідок цього Лія родила ще трьох дітей. Зрештою Рахіль звернулася по допомогу до Бога, тоді збагнула вона, що безплідність стала їй карою за гріхи, тому тільки Бог міг позбавити її цього покарання подібно тому, як він отверз утробу Лії в гріху і сумі її (Бут. 30:22-24).

Яків думав, що роки праці на користь Лавана минули, і прийшов час повертатися додому (Бут. 30:25-26). Жадібний Лаван не хотів утрачати такого старанного і досвідченого пастуха, і він спробував залишити Якова в себе на службі, пообіцявши йому те, чого той бажав. Але в цей раз Яків перехитрив його (Бут. 30:27-43).

Коли багатство Якова непомірно збільшилося за шістьох років за рахунок худоби Лавана, він сам і діти його перемінилися до нього (Бут. 31:1-2).

Господь сказав Якову, щоб той готувався до повернення в землю батьків його. Тоді Яків покликав Рахіль і Лію, і пояснив їм, чому він хоче піти (Бут. 31:3-16). Одержавши згоду своїх дружин, а виходить, і підтримку з їх боку, Яків зібрав усе своє майно і відправився в шлях, не сказавши, однак, Лаванов, ані слова (Бут. 31:17-19a).

Потім драматизм досягає свого апогею:

Буття 31:19b…...і Рахіль покрала домових божків, яких батько мав. (Стандартне виправлене видання Біблії) Рахіль викрала ідолів, це слово давньоєврейською мовою звучить як "терафим" (Teraphim). Так ми бачимо, що центром вавілонського ідолопоклонства було сімейство Лавана. Коли Рахіль зробила крадіжку, на порушила не тільки першу заповідь, але і всі інші.

Як виявляється з життєпису родини Лавана, вона порушила першу заповідь, тому що взяла інших богів, терафимів (Повт. 5:7). І Рахіль, і сталеві автоматично порушили і другу заповідь, тому що взяли із собою кумирів земних (Повт. 5:8-10). Подібно до Лії Рахіль порушила і третю заповідь, оскільки вона згадувала ім'я Боже марно (Бут. 31:16), і вона була винна (Повт. 5:11).

Рахіль і Лія порушили першу заповідь. Ми могли б зробити умовивід про те, що порушення ними четвертої заповіді закономірно випливає з інших провин. Четверта заповідь є знамення і печатку поклоніння Єдиному Правдивому Богові (Вих. 20:8-10, Іс. 56:1-8).

Крім того, Рахіль не шанувала свого Отця Небесного, вона потоптала встановлення Його так само, як це зробила Лія до її (Повт. 5:16). Рахіль, подібно Лії до її, також порушила шосту заповідь, адже вона не покаялася в гріхах своїх. Вона зробила духовне самогубство (Повт. 5:17).

Крім цього Рахіль порушила сьому заповідь. Так само, як і Лія, що обдурила Якова, що вірив, що з ним була інша жінка, його законна дружина, Рахіль порушила духовне встановлення. Хоча плотського перелюбства не було, Рахіль зробила духовний блуд, оскільки взяла із собою ідолів (Иезек. 23:36-38, Повт. 5:18).

Цілком очевидно те, що Рахіль порушила восьму заповідь, укравши ідолів (Повт. 5:19). Рахіль не сказала Якову про те, що вона це зробила; про це ми читаємо в книзі Буття 31:32. Лія також обманом заволоділа Яковом, і сестра її надійшла так само. Оскільки Рахіль могла бути вагітною або ж марною на той момент, вона збрехала батьку своєму, про що ми вважаємо в книзі Буття 31:35, і порушила вона дев'яту заповідь (Повт. 5:20).

Також, Лія лжесвідчила й у цьому був гріх її. Рахіль порушила і десяту заповідь, оскільки жадібність узяла гору нею так само, як і Лія зажадала чужого до шлюбу. По суті, порушення однієї цієї заповіді неминуче спричиняє порушення й інші божественні встановлення. Жадібність затьмарює наш розум, і ми не віддаємо собі звіту в тім, що є добро і зло (Повт. 5:21).

Ми побачили, що, зрештою, розкрадання й обман зробили Рахіль і Лію винними в порушенні всіх десяти заповідей. Яків також був нечистий на руку (Бут. 31:20-31).

Яків був переконаний у тім, що ніхто не брав терафимов, і він дав про тім урочисту клятву, що має глибокий сенс (Бут. 31:32). Сам того не знаючи, він засудив свою улюблену дружину Рахіль на смерть (Буття 31:33-55). У цей самий момент Рахіль носила під серцем другу дитину, що Бог дав їй протягом усього цього часу.

Дочки Лавана і зять його щиро обурювалися про те, як Лаван обійшовся з ними усіма, вони почували себе обманутими. Своїми діяннями він спонукав їх порушити заповіді Божі (Бут. 35:5-15).

І от настає кульмінаційний пункт драматичної дії. Яків, сам про тім не підозрюючи, виніс смертний вирок Рахілі, що був виконаний не відразу. Однак, коли він наказав усьому будинку своєму очиститися, сила його клятви виявляється повною мірою. Бог також обіцяв Рахілі другого сина. І от вона носила його в чреве своєму. Яків же не міг здійснити смертний вирок, оскільки (ще) не породжена дитина не може постраждати. Так Яків і не хотів настільки тяжкої кари.

Рахіль умерла під час пологів. Вона назвала сина Бенони (SHD 1126), що означає "син моєї скорботи". Яків (якого нині кличуть Ізраїлем) перемінив ім'я своєї останньої дитини і нарік його Веніамін (SHD 1144), що означає "син обітниці", так трагічно здійснився смертний вирок (Бут. 35:16-20).

Яків наказав усій своїй родині очиститися, щоб зберегти благодать роду свого, і з біблійного тексту ми витягаємо урок. Тільки через очищення і повернення до Бога ми зможемо стати частиною народу Ізраїльського (порівн. також Очищення й обрізання (№ 251)). Після того, як Яків у Вефілі очистив свою родину, що була ядром народу Ізраїльського, він і родина одержали прощення, після чого вони знову змогли повернутися в лоно Бога (Ель) Вефілі або ж Ель Дому Ель (Дому Божого), або ж Всевишнього Ель Шаддай (порівн. Бут. 35:11).

 

 

 

 

q