Християнські Церкви Бога

[P278z]

 

 

 

Висновки: дарування та приношення

 

 

(Видання 1.1 19990623-19990717)

 

У церквах невірно розуміють символічне підґрунтя ідеї жертвоприносин. Довгі роки Церква Бога не дотримувала П'ятидесятниці належним чином, не розуміючи, що ж насправді потрібно для того, аби пильнувати біблійні святощі згідно з божественними установленнями. У цій статті розглядається питання про жертвоприносини в контексті прихованої символіки, що оголює справжню сутність біблійних свят.

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1999 р. В. Кокс

Висновки — Джона Пірс під ред. Вейда Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org і http://www.ccg.org

Дарування та приношення

У даній статті розглядається сутність жертвоприносин.

Вихід 23: 14-20

14 Три рази на рік будеш святкувати Мені.

15 Будеш дотримувати свято Опрісноків; сім день будеш їсти опрісноки, як наказав тобі, окресленого часу місяця авіва, бо в нім ти був вийшов з Єгипту. І не будете являтися перед лицем Моїм з порожніми руками

У віршах 14 і 15 ми бачимо, що "ключові", так сказати, слова, тут "перед лицем Моїм". У "Супутнику библеїста" ми читаємо, що так звучить вихідний текст давньоєврейською мовою, однак, слово "Соферім" при перекладі було змінено як у цьому фрагменті, так і в десятьох інших місцях Біблії. У грубій версії написане (і так повинно бути) "побачити обличчя моє". У вірші 20 ми читаємо далі:

20 От, Я посилаю перед тобою Ангела зберігати тебе на шляху і ввести тебе в те місце, що Я приготував. (Біблія короля Якова)

Отже, мова йде про обличчя Божому. Він був сущим Яхве, що явились Ізраїлеві і зміцнював його в Законі. У тексті ясно сказано, що ми не можемо приходити перед обличчям Божим у ці місця, у цей час, у ці свята, голіруч.

Свято седмиць (П'ятидесятниця) — другої в ряді, що складається з трьох приношень. Наш борг — зустрічатися для святкування П'ятидесятниці, і ми не повинні приходити голіруч.

У книзі Дій 2:1 ми бачимо, що церковне суспільство повинне в обов'язковому порядку збиратися в П'ятидесятницю в церкві.

Дії 2:1

1 Коли ж почався день П'ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі.

Примітно, що жертвоприносини тварин грали для древніх євреїв ту ж роль, яку виконують молитовні служби для їхніх сучасних нащадків: вони були самою розповсюдженою формою поклоніння Божеству. Близько 150 з 613 законів Тори присвячені жертвоприносинам.

Найбільший середньовічний єврейський філософ Маймонід вважав, що жертвоприносини тварин уведені для того, щоб відучити людей від моторошного древнього звичаю приносити людські жертви. Коли Бог зупиняє Авраама від приношення в жертву Іцхака, патріарх відразу ж приносить у жертву барана.

Найвідоміше жертвопринесення робилося на Песах і відомо як великодній агнець. Воно знаменувало собою звільнення євреїв від єгипетського рабства. Євреї приносили ягня в Ієрусалимський Храм (Бейт hамнкдаш) і віддавали його священику, що і убивав животное, бризкаючи його кров'ю на вівтар і спалюючи внутрішності і жир. Залишки поверталися тому, хто пожертвував ягня, їх приносили назад у його будинок, і родина з'їдала баранчика з мацою, гіркими травами й іншими блюдами. Святкова трапеза перемежовувалася бесідами на тему результату з Єгипту. Смажена нога, що євреї дотепер кладуть на тарілку під час великоднього седера, і символізує цього великоднього ягняти.

Спостерігаючи свято Божий поза будинком нашого, ми можемо повернутися в житло лише на перший день свята, але ми не можемо залишатися в житлах наших до Великодня (Утор. 16:8-10).

Так відбувається перший день жнив врожаю ячменя, коли йде збір перших плодів сирих колось, принесених у дарунок Господові; ці колосся потім сушать. Їх не мелють, але залишають сирими. Це відбувається в неділю седмиці Опрісноків. З цього дня зерно починає дозрівати. Потім ми відраховуємо сімох седмиць. Це має дуже важливе ритуальне значення (Утор. 16:19).

Ми всі строго зобов'язані з'явитися перед лицем Добродії в зазначений час і в призначеному місці, і ми не повинні приходити голіруч. Це — приношення боргу, але робити свято седмиць Господові, Богу нашому слід по ретельності руки нашої, скільки ми дамо, дивлячись по тому, чим благословить нас Господь, Бог наш.

Очевидно, що встановлення про святкування свята седмиць особливим образом стосується чоловіків, присутність яких вкрай обов'язково. Однак чоловіків можуть супроводжувати їхньої дружини, діти й інші члени сімейства. Случається, що жінкам не дозволяють ходити у визначені місця, у противному випадку, Бог не постеле їм більше дітей. Легко бачити, що Закон не передбачає ніяких розпоряджень, які не можна було б виконати. У Законі досить ясно написане про те, як слід надходити чоловікам: якщо жінки не можуть йти на свято, то чоловіки повинні йти самі, тому що так говорить закон.

У книзі Левіт 23 ми читаємо про деякі розпорядження, які потрібно дотримувати з дня приношення снопа. Ми бачимо, що мова йде про відлік (вперше ми зіштовхуємося з ними в церемоніалі П'ятидесятниці), що також мають місце й в інших установлених Богом днях. Так, рахунок гоморів слід робити з дев'яти годин у неділю. У храмовий період рахунок гоморів починався завжди в дев'ять ранків; так, люди відраховували п'ятдесят днів, закінченням яких вважалося дев'ять ранку неділі, що випливає рівно через сімох седмиць. Ця традиція існувала на протяг усього храмового періоду, тобто півтори тисяч років. Так надходили самаритяни і саддукеї. Ця традиція не припинилася також тоді, коли в другому сторіччі до влади прийшли нащадки фарисеїв, що учинили розправу над старим календарем (Лев. 23:9-11).

Ранок після суботи був початком першого дня, що ми його звемо неділею (Лев. 23:12-14).

Символіка засушеного зерна відбиває справжню сутність снопа приношення в стовпа. Нам заборонено їсти з засушеного зерна нового врожаю до дня приношення снопа. Ми їмо з старого врожаю аж поки не прийде день приношення. І в цьому ми вбачаємо верховенство Ісуса над Ізраїлем (Лев. 23:15).

Отже, повинне пройти п'ятдесят днів, що містять у собі чи суботи седмиці. Цей період починається з наступного послу суботи дня так, щоб пройшли сім повних чи тижнів седмиць. Коли минають шість робітників днів тижня, настає сьомий день відпочинку. Після семи повних субот (тижнів) настає сьома субота, а потім — день після суботи (ранок після суботи); це перший день тижня, що ми називаємо неділю. П'ятидесятниця завжди припадала на неділю, і ця традиція живе в церквах Бога вже на протяг двох тисяч років, якщо не брати до уваги незначний прорахунок у двадцятому сторіччі.

Випливаючи висунутим положенням ідеї біблійного жертвопринесення, ми приходимо далі до приношення плодів священику, тому що священство було покликано й обране по чині Мелхиседека в П'ятидесятницю, у продовження Свята Кущею. Отже, на протяг двох тисяч років церква в особі священика і царства був обраний і призначена приймати приношення, чинені як звичайно в дев'ять ранків у день П'ятидесятниці. Загалом, мова йде про сніп приношення, принесеному в неділю як у свято Опрісноків, так і в день свята П'ятидесятниці. Приношення на П'ятидесятницю мають бути ряснішими, ніж у день приношення снопа.

Таким чином, цілком очевидно, що ми маємо справу з розгорнутою символікою, що цілком підлегла ідеї приношення снопа. Усі положення, що звідси випливають, мають величезне значення для розуміння нашої церковної доктрини, і, відповідно, біблійного навчання, що ми проповідуємо. Ми зобов'язані устоювати збори і йти у встановлене місце, щоб бути разом, спостерігаючи день приношення у свято П'ятидесятниці, радіючи і радуючись перед обличчям Божим. Святкування відбувається у встановленому Богом місці, але вуж ніяк не в житлах наших.

Свято П'ятидесятниці, як правило, триває одягни день, але суботу варто також вважати частиною свята. Субота і день П'ятидесятниці складають свято, протягом якого ми зобов'язані прибути на встановлене місце, розраховуючи пробути там у святкуванні два дні. Якщо ми не будемо дотримувати Закону Божий і не станемо ходити в день свята, ми позбавимо себе Царства Божого. Якщо Господь є Бог, то поклоняйтеся Йому так, як він заповість.

Поза всяким сумнівом, це — заповіді Божі, котрі потрібно дотримувати, тому що в цьому усі для людини (Еккл. 12:12-14). Якщо ми вирішимо, що змагання — непомірна ноша і ми здамося, кинувши всі, таке наше рішення. Але ми повинні бігти так, начебто ми — переможці, і наш біг не повинний сповільнюватися.

Бог установив для нас календар і дав нам закони, щоб ми знали, як надходити. Ми повинні усвідомлювати свої вчинки. Церква ж зобов'язана допомагати нам так само, як і ми повинні влаштовувати збори, робити приношення в кожне з трьох запропонованих свят.

Якщо ми відкриємо шляхи наші для Бога, він наставить нас на шлях щирий. Але ні в якому разі не навпаки. Дотримуйте свят вірно, і Він напоумить вас.

 

 

q