Християнські Церкви Бога

[274z]

 

 

 

Висновки: субота в Корані

 

(Видання 1.1 19981212-19990921)

 

У цій роботі розглядається місце Суботи в текстах Корана.

 

 

 

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені 1998, 1999 рр. д-р Томас МакЕлвейн В. Кокс ã Висновки - Діана Фленаган під ред. В. Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org і http://www.ccg.org

Субота в Корані

Вступ

У цій роботі автор розглядає семиденну Суботу в Корані. Вона починається з вивчення деяких випадків застосування арабського слова “субота”, і продовжується деякими коментарями про те, як необхідно дотримувати Суботи по Корану. Цитати приводяться з Корана перекладу Пиктхола, якщо не зазначене інше.

Вивчення Суботи в Корані цілком виправдано. Коран є середньоазіатським текстом, і відбувається, таким чином, з того ж джерела, що і Тора. Саме тому необхідно вивчити обох священних текстів, порівнюючи однакові теми в ідентичному культурному контексті. Крім того, Коран згадує визначений зв'язок з Біблією в багатьох випадках, як у другий сурі, чи главі Корана за назвою Корова, що названа так по розповіді про золоту телицю в строфах 67-71 (поетичне відображення червоної телиці з Біблії).

Влада канонів завжди залежить від релігійного ладу. Якщо хто-небудь заперечує питання канонічної вірогідності і натхнення, виходить, існує явне заперечення можливості змінити догми одкровення Біблії. Такі зміни були обумовлені тлумаченням, а також традиціями ортодоксального іудаїзму, що базується на ідеях, упроваджених Фарисеями, що проклав Ісус Христос. Інші зміни, такими ж єретичні, були внесені рішеннями християнських Соборів. Схожий процес почався з Кадиса (чи запису традиції) в ісламі. Питання канонічної влади дуже важливий і серйозний. Біблійні вимоги такі. Закон і пророки були отримані від Бога через посередника. Ангел Яхве приніс Закон Мойсею, що передав його Ізраїлеві. Бог відкрив Його волю через посередника Пророкам у Святому Духу. Все одкровення базується на порівнянні з Законом і Завітом. Якщо пророк не говорить згідно з Законом і Завітом, виходить, у ньому немає світла (Ис. 8:20). Таким чином, одкровення НЗ потрібно розглядати в порівнянні з Законом і Пророцтвом ВЗ і він повинний пояснювати ВЗ, не суперечити йому. У такий же спосіб і Коран, для того, щоб бути освяченим, має тлумачити біблійні канони і не суперечити їм.

Коран, коли він був створений, ніс свідчення євреям про владу Ісуса, що вони відкинули вчасно Мухамеда, і християнам, про те, що Ісус не був третім із трьох, тобто одним із Трійці, невірної доктрини, що на той час уже добре укоренилася, хоча і була досить нової на час одкровення Корана. І християни, і євреї, мабуть, намагалися сприйняти його дійсно серйозно.

Перше згадування про Суботу в Корані зустрічається в другий сурі Корана:

Ви знаєте тих з вас, що порушили

суботу, і Ми сказали їм: "Будьте мавпами знехтуваними!" І Ми зробили це застереженням для того, що було перед цим і після нього, і умовлянням для богобоязливих”

Цей текст призначений євреям. Випадок, що описаний тут, пригадується і пізніше в сьомий Сурі (ДО7:163). Це було порушення пошуку їжі, риболовля в Суботу, і проводяться паралелі зі збиранням манни в Суботу, як про це говорить гл. 16 Результату.

Покаранням за це був проклін, де людини перетворювали в мавпу. Цей проклін стає дедалі страшнішим в ДО5:60:

"Скажи: "Чи не повідомити мені вам більш злісне, чим це, по нагороді y Аллаха? Toт, кого прокляв Аллах і на кого розгнівався, і зробив з них мавп і свиней, і хто поклонявся тaгyтy. Ці є зліші за місцевих та вони заблукали з рівного шляху".

Таким чином, порушення Суботи - це поклоніння Дияволу, проходження невірним поводирям і ідолопоклонство.

Наступне згадування про Суботу знаходимо в четвертій сурі:

"O ви, яким дароване писання! Увіруйте в те, що Ми ниспослали для підтвердження істинності того, що c вами, раніш, ніж Ми зітремо обличчя й оборотний їх чи назад проклянемо їх, як прокляли прихильників суботи. Воістину, веління Аллаха виповнюється! Воістину, Аллах не прощає, щоб Йому додавали співтоваришів, але прощає те, що менше цього, кому побажає. A хто додає Аллаху співтоваришів, той вигадав великий гріх. ДО4:47,48

.

Отже ми бачимо єдину, нерозчленовану структуру чи Бога Аллаха, а доктрина триєдиного Бога розглядається в ісламі як найбільший гріх.

Третє згадування про Суботи також знаходимо в четвертої суре:

"І спорудили Ми над ними гору при завіті з ними і сказали їм: "Входите в двері, впадаючи ниць!" І сказали їм: "He порушуйте суботи!" І взяли Ми з них сувору обітницю. ДО4:154.

Тут у наявності згадування про Правдивого Бога простирає, що себе Єдиному, з чого неминуче випливає принцип неприпустимості порушення Суботи в який би те ні було формі. Поклоняючись Єдиному Правдивому Богу і дотримуючи Його Закони та інші встановлення, ми множимо розуміння наше, і так ми можемо здобути собі благословення. Ця Сура аж ніяк не прагне змінити заповіді, але пояснює її.

У сьомий сурі ми знаходимо згадування про Суботу:

"І запитай y їх o селищі, що було біля моря, як вони переступали в суботу, коли приходили до них їхньої риби в день суботи, піднімаючи прямо. A у той день, коли вони не святкували суботи, вони не приходили до них. Taк Ми випробуємо їх за те, що вони злочестиві!"

Звідси ми бачимо, що порушення заповіді в дійсності є тяжкий гріх, і ті, хто не дотримує суботи, не можуть одержати благословення, тому що вони непокірливі Богу.

Останній раз про суботу згадується в суре 16.

"Субота призначена тільки для тих, котрі

розійшлися o їй, і, воістину, твій Господь розсудить їх у день воскресіння, у чому вони pозбігалися! ДО16:124.

Звідси виявляється те, що Коран пояснює біблійну кару, передбачену для тих, хто порушує суботу. Якщо люди не покаються і не стануть дотримувати суботи, молодиків і свята, то вони не зможуть розраховувати не на що більше, крім як потрапити в другу чи неділю другий сад. Саме про це оповідується в Новому Завіті; така обітниця говорить про святі в першому відродженні як про тих, хто не порушує заповіді Божі і свідчення Ісуса Христа (Обявл. 12:17;14:12; 22:14).

У Корані шостий день тижня в точності збігається з удень, про яке говориться в Торі, день готування, що передує Суботі.

 

 

 

 

q