Християнські церкви Бога

[121z]

 

 

Висновки

Михея 5:2-3

(Видання 1.1 19950624-19901009)

 

У даній статті автор викладає суть тлумачення бинитарианского тлумачення цього фрагмента, підкреслюючи на невірність і неспроможність подібної інтерпретації. Зазначений текст також досліджується як пророцтво у відношенні Месії і його взаємин з Богом. 

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

Email: secretary@ccg.org

(Всі права застережені г 2001 Вейд Кокс

Висновки Пієта Михельсона, під ред. Вейда Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний надпис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтеренет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

 

Михея 5:2-3

Ми добре усвідомлюємо, що прихильники бінітаризму невірно трактують текст Михея 5:2-3, оскільки вони мають на меті затвердити і зберегти свою єретичну доктрину. Мова йде про твердження, що на небесах існують два споконвіку існували Бога. Думки розходяться лише тоді, коли справу доходить до встановлення чи пріоритетів же рівності всіх трьох іпостасей як у догматі триєдиного Бога. Ця єресь логічно спростовує всемогутність Бога; її прихильники намагаються заперечувати вірогідність текстів Івана 17:3, а також 1Івана 5:20. Хоча насправді цей фрагмент варто розуміти, що існує лише Один Правдивий Бог, а Ісус Христос — його син.

Цей текст був переведений таким чином, що його могли тлумачити по-іншому, тобто існує думка, що термін Єдиний Правдивий Бог і вічне життя можуть відноситися до Христу, хоча в дійсності це не так. Правдивий Бог — не Ісус Христос, якого Він послав. Лише Єдиний Правдивий Бог безсмертний. Його можна відчути лише духом (1Timothy 6:13-16). Тут варто звернути увагу на та обставина, що Бог є Той, Хто дає життя всьому сущий. Таким чином, він — єдиний, хто дав життя Христу.

Звернімося до тексту.

А ти, Віфлеєме-Єфрате, хоч малий ти у тисячах Юди, із тебе Мені вийде Той, що буде Владика в Ізраїлі, і віддавна постання Його, від днів віковічних.

(5-2) Тому Він їх видасть до часу, аж поки ота не породить, що має родити, а останок братів Його вернеться до Ізраїлевих синів.

(Стандартне виправлене видання Біблії)

Це судження засноване на тексті БИЯ, переклад якого дозволяє робити подібні допущення. Тут буквально значиться: "Якого походження з початку, від днів вічних". У Стандартному виправленому виданні Біблії переклад дається наступний: "Якого походження з початку, від днів древніх". Таким чином, теза про вічне існування виник з невірно переведеного слова в БКЯ "вічних". Переклад у Біблії з дослівником: И ти, Вифлеем-Ефрафа, чи малий ти між тисячами Иудиными? з тебе відбудеться Мені Той, Котрий повинний бути Владыкою в Ізраїлі і Якого походження з початку, від днів вічних.

Від днів вічних переведено двома єврейськими словами. Перше "miymy" (*/*/) бере свій початок у виданні SHD 3117 yowm (.&*) і означає a (ці) день (дні), від світанку до заходу. Це слово походить від слова "гарячий" з рідко употребимым коренем, що і несе в собі це значення. Друге слово походить від SHD 5769 ‘owlawm (.-&3); це слово буквальне означає "схований" чи "у невидимому стані". Це слово також означає час, немислиме через його чи нескінченність майже нескінченності (Стронг), таким чином, напрошується значення чи завжди споконвіку і т.д. Никоим образом не можна думати, що поняття "нескінченність" можна застосовувати до тих, хто складається в підпорядкуванні Єдиному Правдивому Богу. Звідси ми можемо зробити висновок про те, що Месія преіснував, тобто існував до свого останнього втілення. Це аж ніяк не означає чи рівність таку ж здатність бути вічним. Більш того, з цього тексту ми бачимо, що Месія відбудеться Богу, виходить, він не дорівнює Йому. Сонцино переводить Михея 5:1[2] як: Якого походження з початку, від днів вічних.

Лише Бог є вічно живучий (Іс. 57:15 Зах. 12:8). З цього фрагмента легко бачити, що будинок Давида буде обителлю елохімов. Сонцино переводить "елохім" як "богоподібне істоти". Таким чином, термін "елохім" розуміється як щось, що могет бути властивим іншим.

Саме Месія царює в домі Давида. У нас немає зовсім ніяких причин думати, що ангел Господній або ж дім Давида, що став елохімом, володів даром безсмертя з Елоахом, що є Бог Отець (Приповісти 30:4-5). Елоах єдиний є той, кому варто поклонятися (Ездра 5:1-8), тому що ми — храм, що належить Йому (Ездра 6:16-18). Елоах був тим, хто пожертвував себе (Ездра 6:9-10); він був Богом небес і джерелом Закону (Ездра 7:14). Твердження про те, що текст пророка Михея 5:2-3 неминуче припускає, що Ісус також вічний, як і Бог Батько, є свідомо помилковим і свідчить про повне нерозуміння біблійних текстів, на підставі яких неможливо робити подібні допущення.

Украй важливо добре розібратися в тім, що таке совечность (co-eternality; властивість вічності: прим. перши.). Совечность припускає той факт, що Месія був іншим Богом, що існував у незалежності від Єдиного Правдивого Бога. Таким чином, Єдиний Правдивий Бог повинний бути усунутий. У противному випадку, у нас було б Два Правдивих Боги, але Писання говорить нам, що є лише один Правдивий Бог (Повтор. Зак. 6:4; Івана 17:3). Якщо існують не два, а один Боги, отже, одна сутність неминуче залежить від іншої. Таким чином, Єдиний Бог є початок створення всього сущих. Тому що син є нащадок батька, то він неминуче є породженням, "продуктом" свого Батька. від Створення світу було багато синів Божих (Іов 1:6; 2:1; 38:4-7), яких називають співучасниками Христа (Пс. 45:6-7; Евр. 1:8-9). Так Бог був і їхнім батьком від створення світу цього.

Отже, з тексту Михея 5:2-3 ми бачимо, що вважати Месію однаково вічним і подібним до Бога в цьому змісті — означає впадати в єресь бінітаризму (чи двобіжжя), сумніваючись у всемогутності Бога. Це означає руйнувати догмат монотеїзму. Прихильники бінітаризму відкидають ряд важливих біблійних текстів, з яких виявляється необхідність монотеїзму і помилковість всіх інших догматів.

q