Християнські церкви Бога

[112z]

 

 

Висновки

Прощення

(Видання 1.1 19950413-19980723) Audio

 

Прощення — головна чеснота, що значною мірою визначає взаємини віруючого і Бога під час молитви. У рамках цієї статті автор розглядає прощення як умова досягнення особистих цілей під час спілкування з Богом.

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

Email: secretary@ccg.org

(Всі права застережені г 1995, 1999, 2001 Деніс Состарик & Вейд Кокс

Висновки Пієта Михельсона, під ред. Вейда Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний надпис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтеренет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

 

Прощення

Вступ

Ми розглянули основну ідею, що закладена в молитві, що її підносять до Бога: Прости нам довги наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. Одне є незмінною умовою іншого. Але що ж таке прощення? Прощення, по суті справи, є акт підпорядкування. Ми підкоряємо, уступаємо своє право на те, щоб вважати тієї чи іншої людини відповідальним за свої вчинки. Дуже важливим аспектом тут є те, що усі вчинки, що вимагають прощення, фактично суперечать закону Божому.

Бог прощає нас

Наші гріхи прощені, коли ми покаємося і приймемо водохрещення — таке умова, виконання якого необхідно для того, щоб одержати дарунок Святого Духа. Таким чином, обрані повинні знаходитися в "стані прощення" стосовно усім, щоб не втратити в собі дарунок Духа Святого. Це дуже важливо (Діяння 2:38; Кіл. 2:13-14).

Важливою передумовою прощення є визнання нашої власної гріховності. (1Іоанн 1:9). Благословенні ті, чиї гріхи прощені (Пс. 32:1).

Будуть прощені всі гріхи, крім огуди на Духа Святого (Матв.12:31). Прощення є прерогатива (виключне право) Бога — воно належить Йому (Пс.130:4; Даний. 9:9).

Ми можемо одержати прощення наших гріхів через жертву і кров Ісуса Христа (Ефес.1:7; Колосян. 1:14 ).

Ми повинні прощати інших

Ми будемо прощені Богом так, як ми прощаємо інших (Марк 11:25-26; Лука 11:4; Матв.6:12-15). Таким чином, відносини кожної окремої людини з Богом прямо залежить від їхнього відношення до сусідів. Любов виростає з прощення. Любов не несе зла, вона довготерпить (1Коринт. 13:1-8).

Ми повинні прощати інших, оскільки Бог простив нас в ім'я Христа. Ми повинні додавати всі зусилля, щоб зрозуміти іншої людини так само, як це робить Бог. Більш того, нам варто знати і пам'ятати про те, що Бог судить нас по тому, як ми самі відносимося до людей (Матв.18:23-35).

Ми повинні знати про свої недоліки. Якщо люди наносять нам образу, ми повинні навчитися надходити з ними так, як наказав нам Господь. Коли ми покаємося, Бог прощає нас і гріх наш забувається (Євр. 10:17).

Милосердя походить з покаяння

Якщо ми щодня будемо каятися в наших гріхах, ми причастимося до милості Божої і так станемо більш милостивими до інших. Гординя заважає прощенню. Справді, ми нерідко бажаємо, щоб кривдник одержав свою порцію страждань перед тим, як ми зможемо простити його. Помста не має місця в нашому житті. Зло можна перемогти тільки добром. Суд і відплата є прерогатива Бога (Рим. 12:17-2; Євр. 10:30).

Світ — основна умова, передумова розвитку прощення. Іноді буває складно простити тих, хто не покаявся в гріхах, але ми не повинні озлоблятися проти них (Рим.12:14). Ми можемо простити інших, навіть якщо вони про цьому і не підозрюють про це. Проте, для примирення необхідна присутність обох сторін. Прощення означає уміння брати і давати.

Ми зобов'язані прощати ворогів наших

Уміння прощати ворогів аж ніяк не означає лише розумову діяльність. Ця дія означає молитися і дотримувати посада, одночасно діючи добрі справи в благо ворогам нашим.

Ми повинні "давати і забувати", але це ще не усі. Нам потрібно пам'ятати про образу, щоб потім мати справа з кривдником і тим, кого скривдили. Після того, як конфлікт вичерпаний, ми можемо забути про цьому назавжди. Бог може прощати і забувати (Єр. 31:34 і Пс. 103:12), але в Біблії говориться про те, що ми не повинні пам'ятати про це.

Коли нам нанесли образу, ми хочемо звалити провину на когось. Чим більше ми звалюємо провину на кого-небудь, тим більше розстроєними і злими ми стаємо. Обвинувачення є звалювання власної провини на інші. Іноді случається, що ми використовуємо факт провини інших заради того, щоб виправдати самих себе замість того, щоб знайти спосіб нормально відреагувати на образу. (д-р Девід Ступ & д-р Джеймс Мастеллер, Прощати наших батьків — прощати себе, Сервант пабликейшнз, Енн Арбор, Мічиган, 1991, стор. 253). (Люїс Б. Смидз, Прощати і забувати: оправитися від незаслуженої образи, Ньо-Йорк, НЙ, Харпер анд Рау, 1984, стор. 21.)

Коли ми звільнимо іншої людини від тягаря образи, ми також звільнимо себе від наслідків нанесеної образи. Бог всемилостивий і може прощати усіх. Так прощення стосується нас самих, Бога й інших людей. Якщо в нашому житті ми будемо таїти зло, обурення, образи, ненависть і гнів свій, направляючи його проти ближнього свого, то не буде нам місця з Богом на цій землі. Ми не будемо втіленням люблячого, милостивого і всепрощаючого Батька Небесного. Наш духовний ріст буде зупинений.

Прощення розмикає порочне коло. Воно не вирішує всі питання типу: хто винуватий, як надійти справедливо в даному випадку; більш того, прощення як би іде від цих питань. Однак прощення дозволяє людям почати заново свої відносини. Саме цим, на думку Солженіцина, ми відрізняємося від тварин. З тваринного світу нас виділяє не здатність мислити, але здатність покаятися і простити (Пилип Йенсі "Незвичайне мистецтво", Християнство сьогодні, 8 квітня, 1991 стор. 37). Отже, ми повинні пам'ятати про те, що Людині властиво помилятися. Забувати — значить бути ближче до Бога.

У циклі каяття існують п'ять фаз. Їх можна викласти у виді таблиці, що, безсумнівно, виявиться дуже корисної тим, хто вивчає Біблію. От ці етапи: 1) Образа, 2) Судження про тім, "хто винуватий" 3) Звертання до кривдника 4) Позов 5) Примирення (див. статті: Прощення (№. 112)).

q