Християнські Церкви Бога

[091z]

 

 

 

Висновки: Авраам та Содом

 

 

 

(Видання 2.0 19950212-20000201)

 

У цій статті говориться про руйнування в Содомі і Гоморре, про діяння Авраама і про ті уроки, що нам варто витягти з цих подій. Величезне значення також мають дії Лота та його родини.

 

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені 2001 р. ã Висновки —Патти Гамбьєр під ред. В. Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Авраам та Содом

У даній статті говориться про епоху існування Содому і Гоморры від створення міста до падіння, а також про те, що відбудеться на землі в останні дні.

Після потопу мир виявився у владі одного священства, зосередженого в Салиме під верховенством Мелхиседека. З народженням Исаака Оврам став надзвичайно серйозно відноситися до свого договору з Медхиседеком і відправився в Салимо, щоб сформулювати завіт у письмовому виді. Саме в зв'язку з цим публічним і офіційним прийняттям завіту Оврам змінив своє ім'я на Авраам.
Більшість салимских віруючих практикувало обрізання крайньої плоті, хоча Мелхиседек ніколи не ставив цього в обов'язок. І хоча Авраам завжди був затятим супротивником обрізань, він вирішив додати своєму договору з Мелхиседеком особливу урочистість, офіційно схваливши ритуал обрізання в знак підтвердження салимского завіту.
Саме після цього щирого публічного відмовлення Авраама від особистих амбіцій в ім'я більш значних планів Мелхиседека три небесних істоти з'явилися перед ним у долині Мамре. Ця подія є фактом, незважаючи на його зв'язок з більш пізніми вимислами, що мають відношення до природного знищення Содому і Гоморры. Велике розселення народів відбулося, коли Авраамові було 48 років (Бут. 12). Він залишив Харан, коли йому було 75 років (Бут. 9:26).

Коли Авраам довідається, що Лот захоплений проходившими по долині Содомской військами эламитов, він збирає своїх людей, уночі нападає на ворога і звільняє бранців. Його подвиг викликає радість у місті Салиме. Цар його Мелхиседек виходить назустріч Авраамові і виносить хліб і вино (знак дружнього союзу, скріпленого жертвою). Він благословляє патріарха від імені Бога Всевишнього (Ель Шаддая) і пропонує скористатися віднятої у ворогів видобутком. Але Авраам відмовляється. Після того, як ангели вилікували Авраама, і вони повідомили йому про потомство, після цього вони встали Авраама і пішли в Содом. Текст говорить так: "И Всевишній сказав: чи приховаю Я від Авраама те, що Я хочу зробити? Адже Авраамові я віддав ці землі, він тут хазяїн, і Я повинний йому розкрити, що відбудеться з цими землями далі і те, що Я знищую Содом".

Зовсім ясно видно, що це "провокація" з боку Всевишнього, щоб вступити з Авраамом у діалог про Содом. Він міг би зруйнувати його і так, але Він хоче з ним вступити в діалог, і ми бачимо діалог, коли Авраам захищає Содом.

Що представляє із себе Содом у цей час? Мидраш Агада передає, що це була місто-держава, у якому всі закони були, так сказати, навиворіт. Не в тім справа, що там законів не бути. Навпроти, закони в Содомі були, і всі закони були спрямовані на придушення, у деякому змісті, що прийшов ззовні людини і на владу корінних жителів Содому, а також — на принципову несправедливість.

Наприклад вони вирішили зробити суспільну череду, і той, хто має одну корову, буде пасти два дні, а того хто має двох корів буде пасти один день. Потім вони зробили такий закон, що якщо приходить у місто бідняк і просить милостиню, то йому милостиню забороняється давати, щоб бідняки не ходили. Вони говорили, що наше місто багатий і нам не потрібні околишні бідняки. А щоб не виглядати у своїх очах погано, вони ухвалили, що кожний повинний мати монетку зі своїм ім'ям і цією монеткою він дає цьому бідняку. Тому, коли бідняк сідає на площі Содому, усі кидають йому монетки, на монетці написане ім'я людини і на них нічого не можна купити. Після чого бідняк має гроші, але вмирає серед цих грошей.

Праведник Лот потрапив у полон. Так і ми можемо потрапити в полон, якщо будемо служити злу, — тоді Бог буде діяти проти нас. Авраам же врятував Лота, але разом з тим він врятував чудовиськ-пануючи і народ. Щоб врятувати обраних, прийдеться врятувати і грішників. Історія знає чимало повчального про Гидеоне. (Див. статті Сила Гидеона та останні дні (№ 22)).

Авраам платить десятину Мелхиседеку. Це говорить про те, що погляд його був спрямований до Бога (Малий. 3:7-10). На нашій планеті завжди був чи священик закон. Після смерті Сима священство перейшло до синів Исаака від Авраама. Це було священство без генеалогії, на відміну від пізнього священства Аарона, що повинне бути установлено. Майбутнє священство в тисячоріччі буде встановлено по чині Мелхиседека, і Христос буде його первосвящеником (Евр. 5:5-10).

У книзі Буття 15:1-21 ми читаємо про обетовании, даному Авраамові і численним нащадкам. І був передвіщений їхній єгипетський полон. Цей полон мав символічне значення для народів признающих верховенство Сатани. Але в останні дні Месія звільнить їх. У цьому суть притчі про овець і козлищах, що ми читаємо в Новому Завіті. Народи будуть суджені по тому, як вони звертаються з нащадками Авраама (Бут. 17:1-27).

Абрам одержав ім'я Авраам (Батько народів) і Бог установив завіт з ним, давши ім'я своєму майбутньому сину Исааку. Обрізання було символічним скріпленням завіту між ним і Богом, і тут натяк на Новий Завіт, яким був Ісус Христос. Це було символом духовного очищення Святим Духом.

Перед тим як Бог розпорядився містами Содомом і Гомморой, Він послав трьох представників до Авраама. Ці чи ангели элохимы були ніким іншим як Яхве. Ніхто не бачив Бога Отця (Ін. 1:18).

З книги Буття 18:1-33 виявляється, що Авраам примирив народи. Бог не знищив народ, якби в ньому залишалося хоча б десять праведників. Таким чином, на обраних лежить стругаючи відповідальність за людей, і якщо вони не втрутяться, тобто пряма погроза знищення в останні дні.

Буття 19:1-14 говорить нам про те, що люди проходили іспит. Їх судили по тому, як вони зверталися зі своїми дочками. (Об’явл. 3:1-2,15-17).

Давні міста Содом і Гоморра були уражені смертним гріхом. Наступив момент кари Божией, здійснюваної вибірковим винищуванням содомлян шляхом поширення страшної хвороби. І тільки сліпи і не бажаючі бачити правди не розуміють, що вони присутні при страті нечестивців, своїми гріхами переполнивших чашу гніву Божия. Йде Божий суд, суд страшний і одночасно справедливий, спрямований на захист людства від наслідків поширення содомского гріха і всього зв'язаного з ним. Тому що содомский гріх має ряд розгалужень і побічних продуктів своєї гріховної одержимості. Людина коштує між двома світами: світом тварин і світом вищим ангельської. Людина, виконуючи даний йому Богом закон, повинний стати в число ангельських сил. А інші? Інші підуть по шляху духовної смерті і, бути може, на поповнення бесівських сил.
Ми — свідки явного прояву Божого Промислу в сучасному світі, що рятує збожеволіле людство від страшного, згубного шляху. "Не станемо робити блуд, - говорив апостол Павло, - як деякі з них робили блуд, і в один день загинуло їхній двадцять три тисячі. Не станемо спокушати Христа, як деякі з них спокушали і загинули від змій" (1Коринт.10,8-9).
Суд Божий йде і буде доведений до кінця. У цьому немає ніякого сумніву. Атеїсти і ганьбителі Христа будуть говорити, що ми пишемо "дурості". Нехай не поспішають вони зі своїми судженнями. Суд чи рано пізно дійде і до них. Але усі віруючі люди повинні постаратися зрозуміти те судьбоносное і велике, що починає виявлятися в хаосі сучасного нам світу. Гріх панує в ньому, тому що людина принципово вільна в улаштуванні свого життя. Але коли грехолюбие доходить до неописаних меж і починає загрожувати головній і єдиній меті і сенсу існування цього світу, тоді воля Божия, зроблена і блага, явно входить у людську історію, караючи і направляючи на шлях вічного життя (Об’явл. 8:7-13; 9:15). Див. також статті Глобальне потеплення і біблійне пророцтво (№ 218))

 

 

 

q