Християнські Церкви Бога

[89z]

 

 

 

Висновки: єресь в апостольській церкві

 

(Видання 2.0 19950128-20000311)

 

У даній статті автор розглядає єресі, що з'явилися в Колосії та Галатії. Ця стаття належить до однієї із серії статей, присвячених закону в тлумаченні Павла.

 

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1995, 2000 рр. Вейд Кокс, Висновки — Еріка Кокс)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Єресь в апостольській церкві

Апостольська церква переживала суворі часи вже в з перших днів свого існування. Коли почалися суперечки щодо точності і прийнятності того чи іншого чи обряду свята, то люди нерідко прибігали до праць апостола Павла. Деякі аспекти церковних богослужінь просто суперечили духовному покликанню церкви, інші ж мають настільки складний і незбагненний зміст, що далеко не всі теологи можуть прийти до єдиної думки з цих питань і сьогодні. Послання до колосян та галатів дуже важливі, оскільки вони дають можливість наблизитися до того мислення, що відрізняло новозавітну церкву від інших, а виходить, можна знайти відповіді на численні питання про єресі.

Твору Павла найчастіше невірно розумілися, оскільки теологи споконвічно ставали на невірний шлях пізнання Біблії, що викривав триіпостаництво. Таким чином, весь зміст закону Божого зводився на ні, оскільки трактування адептів догмата Трійці принципово виключало щире, справді християнське розуміння. Але коли археологи відкрили Сувої Мертвого Моря, у нас з'явилися більш докладні зведення про те, як розуміли віру люди, що жили в часи Христа. Єресь Колосії означала примирення ради Елохімів. Галати поклали початок тенденції до обрядовості, щоб примирити парфумів, не розуміння, що це були демони.

Послання колоссянам і галатам служать для того, щоб укоренити думка про одиничність Христа як посередника між обраними і Богом, що може принести порятунок. Ці послання звичайно ж не скасовують Закон Божий. Павло, так само як і всякому іншому апостолі, не може і не буде суперечити Христу. Іоанн спростував схожу, але більш розвиту єресь, автор якої хотів звеличити Христа і спростувати його смерть, а виходить, і жертву, їм принесену. Це був дух антихриста (1Ин. 4:1-6). Щире розуміння божественного єства стало перетерплювати деякі зміни, так що в другому сторіччі розкол між церквами став цілком закономірним явищем.

Омани, що стали з'являтися в апостольській церкві, докорінно змінили підхід до доктрини про ангельський сонм. Так, прихильники єретичних навчань пішли на обман, для того щоб висунути і розвити доктрину про перевагу Христа перед іншими, з чого вони намагалися вивести рівність Христа і Бога.

У Посланні до Ефесянам Павло говорить, що у своїх молитвах просить Батька дати нам затвердитися Його Духом у внутрішній людині, щоб Христос вселився в наші серця. У цих віршах ми бачимо Отця, Духа і Христа, Сина. Усі Вони існують одночасно. У Біблії ніде не говориться, що спочатку якийсь час існував Отець, а потім Отець став Сином і Отець перестав існувати. Точно так само ніде не говориться, що через якийсь час Син, ставши Духом, припинив Своє існування. Це помилкове навчання, це єресь. Вона зветься модалізм. Її прихильники вважають, що Бог існує в трьох послідовних стадіях (модусах): спочатку Отець, потім Син та зрештою Дух.

Як тільки був установлений догмат триєдиного Бога, обман, а стало бути, і розмах єресі став воістину жахаючим. Сьогодні нападки на Бога далеко вийшли за рамки звичайних спроб затверджувати співвічність та рівність Христа Богові. Висувалися багато думок і доктрини, у тому числі поклоніння мертвим, культ діви Марії, поклоніння святим і реліквіям і ін.. Багато хто з цих теорій і аргументів беруть свій початок у язичеській системі вавілонських вірувань, інші придумані гностиками.

 

 

q