Християнські Церкви Бога

[075z]

 

 

 

Висновки: основа християнського життя

 

 

 

 

(Видання 2.0 19941231-20000408)

 

У даній статті автор показує біблійну позицію, в основі якої лежить судження про те, що десять заповідей суть християнського благочестя. Приводяться аргументи в зв'язку з порушеній темі. Стаття служить введенням в інші роботи з теми "Закон-благодать".

 

 

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Авторське право 1994, 2000 р. ã В. Кокс Висновки під ред. В. Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Основа християнського життя

Христос стояв на стражу законів християнського благочестя, даних на горі Синай, дотримання яких є основною умовою для знаходження вічного життя (Мат. 19:1). Усі щирі християни повинні неухильно дотримувати десять заповідей, відчуваючи цю необхідність не тільки фізично, але і духовно. Церква ж зобов'язана учити так, щоб її доктрини відповідали закону і свідченню Ісус Христа; це і є основний критерій істинності того чи іншого церковного навчання, які б форми воно не приймало (Іс. 8:20). Заповіді складають ядро щирої християнської доктрини і закону, даного нам ще біблійними пророками. Батьки зобов'язані учити своїх дітей закону, указуючи на практичне застосування божественних встановлень у життєвих ситуаціях. Наш спосіб життя повинний бути відображенням того, як ми розуміємо і мислимо собі божі заповіді.

Перші чотири заповіді мають стосунок до відносин людини і Бога, вони вказують на те, Кому і як варто поклонятися. З заповідей виявляється істинність Єдиного Бога, Батька всього сущого, Котрий забороняє нам звеличувати кого б те ні було, включаючи Ісуса Христа, і ставити його вище Батька. Заповіді складають також ядро релігійної системи, частиною якої чи прямо побічно є кожна людина. Будь-яка організація, у якій немає місця божественним заповідям, де вони свідомо не виконуються, не може бути християнської. Ім'я Боже споконвічне покладає на людину влада навчань і проповіді, а значить і відповідальність, що той несе за народи, що чують Слово Боже.

Забороняється приносити духовні жертви, призначені Єдиному Правдивому Богу в суспільстві не шанують Закон Божий від єства Його. Нам наказано всіляко цуратися цих помилкових віянь, що пропагують непокорство. Субота, сьомий, нерідко святковий день відпочинку, служить своєрідною ознакою календаря, за допомогою якого ми можемо знати священні дні поклоніння Єдиному Правдивому Богові. Поклоніння в інший день, чим у сьомий день тижня не тільки розцінюється як пряме порушення заповіді, але це є символ ідолопоклонства, що огидно Богу. У цьому вбачається акт непокірливості, адже непокірливість як гріх ворожбитства (1Цар. 15:23).

Ми можемо пізнати Бога, якщо ми дотримуємо Його Закон (1Ін. 2:3). Перші чотири заповіді пронизані лейтмотивом, що сформульований у такий спосіб: "Люби Господа, Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цілої сили своєї! " (Марка 12:30, Мат. 22:37-38). Не можна бути з Богом і не дотримувати дані Їм заповіді. Християнське благочестя ґрунтується на вірному розумінні закону і праведних відносин між людиною і Богом. Одкровення Боже приходить через покірність (Мат. 11:26-27). Ісус Христос був слухняний закону, так що загинув в ім'я Батька свого й у виконання волі (Фил. 2:6-8).

Через покірність нам дається Дух Божий (1Ін. 3:24). Духом Своїм Бог відкриває Свої таємниці, задуми і наміри всім народам (1Коринт. 2:10, Еф. 3:5).

Після заповіді про любов до Бога, випливає інша заповідь: "Люби свого ближнього як самого себе" (Мат. 22:39, Марка 12:31). Усі люди — наші ближні. Останні шість з десяти заповідей говорять нам про те, якими повинні бути наші відносини. Відносини усередині люблячої родини служать фундаментом, на якому буде споруджений храм усіх народів. Суспільство відбиває відносини в родині, так що ми можемо судити про родину по суспільним відносинам. Християні відповідальні за те, щоб їхні брати піклувалися про свої родини (1Тим. 5:8, Марка 7:6-13). За законом нас судять на більш високому духовному рівні, так що ненависть до ближнього чи гнів стосовно нього все рівно, що убивство.

Жадати в думках своїх про кого іншому (не дружині) те ж саме, що робити перелюбство. Украсти означає не тільки "узяти річ", але і щось нематеріальне: репутацію, ім'я і час людини. Ніщо так не руйнує наші відносини з Богом, як насильство, що його чинять до ближнього. Поняття праведності і справедливості тісно зв'язані з попередніми чеснотами, тому ми повинні бути справедливими і благодійними до ближнім своїм. Бажати чуже чи намагатися заволодіти тим, що нам по праву не належить, є, по суті своєї ідолопоклонство. Адже тоді людина ставить матеріальні чи цінності несправедливі відносини вище, ніж відносини між Богом і людьми. Адже всі заповіді Божі суть єдине ціле, тому порушуючи одне встановлення, людина мимоволі стає винним у порушенні інших заборон, що волочуть за собою сумні наслідки. Людина стає грішником. Гріх же є порушення закону Божого (1Ін. 3:4).

Христос пояснює щире значення закону (Мат. 5:21-48). Любов до свого ближнього випливає з любові до Бога (1Ін. 4:20). Бог є любов (1Ін. 4:16). Так закони Божі зображують любов "у дії", по-перше, любов до Бога, а потім до людства (1Ін. 3:16-24). Якщо ми не приймемо істину, ми неминуче потрапимо в мережу обманів і оман (2Фес. 2:11). Ми врятовані жертвою Христа, і після водохрещення ми повинні жити у всякім благочесті і чистоті, випливаючи прикладу Христа. Його життя нерідко порівнюють з життям агнця серед вовків (Мат. 10:16, Лк. 10:3). Приклад життєвого шляху Данила служить поясненням до питання про християнське благочестя, що є основною вимогою до життя щирого християнина (Даний. 6:3-28). Величезне значення мають дарунки Духа щирим християнам, що живуть серед незверненого світу.

Незвернене в щиру віру свідомість живе в полону сатанинських спокус і бесівських навчань, ціль яким у тім, щоб знищити людей. Основна мета сатани в тім, щоб усіма доступної засобами способами людини порушити першу заповідь, знищивши, таким чином, обраних. Данило дотримував закону, і він стався вірний Богу, пройшовши суворий іспит. І от тепер він може бути прикладом справжньої християнської вірності і відданості Богу.

Бути християнином означає жити так, як жив Христос, звеличувати любов до Бога вище всього іншого. З любові до Бога виходить любов до людей, навіть до наших ворогів. Останнім часом багато хто обтяжені вагою мирської суєти світу цього, тому що себелюбність і пристрасть до матеріального породжують всілякі відступницькі думки (2Тим. 3:2-9). Ми повинні безоглядно випливати за істиною, як про тім написано в Біблії, демонструючи любов до Єдиного Правдивого Бога й один одному, адже всі ми люди Божі.

 

 

q