Християнські Церкви Бога

[P76z]

 

 

 

Висновки: бінітаріанізм та тринітаризм

 

(Видання 2.0 19940521-20000617)

 

Дана стаття присвячена питанню логічної обґрунтованості дуалістичної теології і догмата триєдиного Бога. Автор показує небіблійне походження цих доктрин.

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1994, переглянуте в 2998 р. Сторм Кокс під ред. Вейда Кокса)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org і http://www.ccg.org

Бінітринітаризм і тринітаризм

Релігійний чи дуалізм Бінітринітаризм — досить розповсюджена омана багатьох членів церков. Як дуалізм, так і догмат триєдиного Бога — суть єретичні навчання, що вимагають особливої уваги.

Видання ISBE пояснює поняття “Елохім”. "Єврейське слово (Елохім) означає множинність, і незважаючи на те, що в більшості випадків це слово вживається для позначення поняття “Бог”, воно може бути використане в множині”. Таким чином, воно може мати відношення до інших богів (Исх. 20:3; Навин 24:16), чужі боги (Иерем. 5:7), боги народів (Ис. 36:18) (ISBE тім 2. стр. 505 Бог сам визнає, таким чином, що крім нього існує ще хтось, рівний йому. Можна привести безліч фрагментів Старого Заповіту, у яких слово “Елохім” фігурує в якості ясно вираженої множини богів.

Російський переклад дає перекручене представлення про те, що сказано в давньоєврейському оригіналі, уживаючи замість множинного — “боги” єдине — “бог”. Так, розповідаючи, що народ зажадав від Аарона зробити богів для поклоніння, перекладач заміняє Елохім “богом” (Результат, 32:1). До такого прийому він звертається неодноразово. У Псалтирі, наприклад, говориться: “Є Елохім, що судять землю” (57:12). А в російському тексті сказано: “Є бог, що судить на землі”. Що тут Елохім, безумовно, означає богів, а не бога, підкреслюється тим, що вони іменуються відразу “суддями” у множині — “шофтім”. У деяких випадках фальсифікація здійснюється за допомогою заміни слова “боги” словом “ангели”. У російському перекладі Псалтирі сказано, наприклад: “Не багато ти применшив його (людини) перед ангелами” (8:6). Читати ж випливає: “...перед богами (Елохім)”. Це вже пряма підробка. Не можна в той же час не відзначити, що в деяких випадках перекладач прямо і чесно дає текст у його багатобожеському змісті. У російському перекладі того ж Псалтиря, наприклад, в одному місці сказано: “Бог став у сонмі богів: серед богів вимовив суд” (81:1); у даному випадку слово “Елохім” переведено правильно, у його точному політеїстичному значенні.

У пророцтвах Ісаї 44:6 видне значення двох YHVH. Один — цар Ізраїлю (Ісус Христос), а іншої — його Покутник, YHVH Сонму. Цей іншої є Елоах, Елохім, що помазав YHVH чи Елохіма Ізраїльського. У Псалмах 45:6,7 і посмлани євреям 1:8 Елохім виявляє себе як Христос. Це говорить про те, що є деякий Елохім, що коштує вище, ніж всі інші в сонмі, що був помазаний єлеєм радості вище співучасників (metaxous) його, однак, Христос ніколи НЕ був рівним Богу Отцяі, що помазав його.

Дуалісти (прихильники догмата двоєдиного Бога) стали новою громадою (конфесією), що мала нову і прогресивну точку зору, засновану на язичеських принципах і теологічних поглядах догмата триєдиного Бога. Ці погляди беруть початок від часів, коли поклонялися Аттісу в Греції й Адонісові в Римі. Тринітаристи (прихильники догмата триєдиного Бога) і тринітаризм як такий (догмат триєдиного Бога) виникли не рані, чим у 381р. Костянтин II і Констанций також були прихильниками унітаризму, що був відомий у ті часи під назвами “аріанізм” і “евсевіанізм”. Громади, що чи дотримували сповідали вище зазначені навчання, звалися “аріанами” чи “євсевіанами”. Так їх називали пізні прихильники догмата триєдиного Бога (тринитаристи). У дійсності, це був лише виверт, за допомогою якої афанасиане хотіли дискредитувати імена Арія й Евсевия і нагородити дурною славою громаду, що була набагато старше і мала куди більш глибоке розуміння канонічних текстів Біблії, ніж афанасіанська громада, що дотримувала доктрини про створення Христа виходячи з послання євреям 3:2; Притч 8:22; Іоанна 16:28, 20:17 і т.д. Церква Бога протягом двох тисячоріч дотримувала унитарианской догми, відповідно до якої Бог Отець коштує на чолі Сонму Елохімов, як про тім можна судити з Кіл. 1:15, Откр. 3:14.

Тринитарии найчастіше вносять плутанину в поняття, називаючи всіх унитаріями "аріанами". Арій жив у четвертому сторіччі, і церква була унітаріанською з початку першого століття.

Унітаріанське християнство, що одержало невірну назву “аріанство”, вийшло далеко за межі однієї країни. Див. цитату в статті ЕРЕ “Аріанизм” стор. 782).

590-1850 р. велика блудниця переслідувала іновірців з метою викорінити унітаріїв. Мільйони людей загинули, але істина триває.

Унітаріанські церкви були церквами національними, не брали участь у політичному житті держави і не прагнули до світового панування. Римська Церква хотіла правити світом і вони придумали методи реалізації своїх далеко йдуть задумів.

Афанасіяни ніколи серйозно не розглядали щиру позиція унітаризму, і після 590 р. н.е. будь-які суперечки на цю тему були заборонені, оскільки Рим проводив у життя так називаний “християнський” погляд на речі, що у сутності не міг мати нічого загального зі справді біблійною доктриною.

Реорганізація обраних у даний час заснована на розумінні сутності Єдиного Щирого Бога і Його Сина Ісуса Христа, що є основа вічного життя (Іоанн 17:3; 1Ин. 5:20).

Поклонятися одному тільки Єдиному Щирому Богу — от де умова щирої віри, і ми не поклоняємося його Сину, Ісусу Христу.

У посланні 2Фессалоникийцам 2:3 невірно ужитий термін “відступ” чи "повстання" як зменшення числа обраних, але мова йде про “апостасії”, чи відступ апостасія “від істини”. Отже, обрані будуть витиснуті з парафіян, коли Христос здобуде співвічності з Богом. Коли церква прийме цю помилкову доктрину, вона заявить свої права, дані їй Богом, змінюючи часи і літа (Дії 2:21) – (прерогатива Бога), і закони, гнітити святих (Даний. 7:25). Беззаконник стане на чолі церкви і привласнить собі права і повноваження, що належать Христу. І тоді буде проголошена помилкова доктрина триєдиного Бога.

Є тільки один Бог і неможливо, щоб Ісус був Богом; якщо Отець-Бог і Ісус - теж Бог, тоді є два Боги. Але "у нас один Бог Отець" (1 Коринтян 8:6). "Бог Отець", тому, є єдиний Бог. І неможливо, щоб була окрема істота, називане "Богом Сином", як про це затверджує помилкова доктрина про триєдність; Старий Заповіт також називає Яхве єдиним Богом, як Отцем (напр. Ісая 63:16; 64:8).

Біблія затверджує, що Отець більш Сина (Іоанн 14:28), що "Христу глава - Бог" (1 Корів. 11:3), що в Сина й у Батька різні волі (Лука 22:42) і різні знання (Марко 13:32). Hа останнє питання апологети Трійці намагалися відповісти в такий спосіб: усемогутній, всевідаючий і єдиносущий Отця Бог-Син "принизив Себе Самого, прийнявши образ раба, уподібнивши себе до людини і за виглядом ставши людиною, упокорив Себе, був слухняним навіть до смерті" (Фил. 2:7; порівн. Евр.2:9), а тому коли Він зодягнув плотське тіло, й далебі став менше Отця, будучи до цього рівним Отцеві (порівн. Евр.13:8).

У посланні до филип’ян 2:6-7 (стандартне виправлене видання) ми бачимо, що Христос не шукав рівності з Богом, він був слухняним. Обрані також слухняні Богу.

1Коринфянам 11:3 – Тут ми показана небесна ієрархія, що беззастережно виключає рівність Бога і Христа

Арифметика проста: один = один, і поклонятися чи Трійці Христу означає зневажати Першу Заповідь.

У статті Бінітаріанізм і тринітаризм (№ 76) ви знайдете два додатки, на які варто звернути увагу: "Логічна необґрунтованість догмата про триєдиного Бога" і "Питання до тринітаріям".

 

 

q