Християнські Церкви Бога

[P61z]

 

 

 

Висновки: гнів

 

(Видання 2.0 19940521-20000617)

 

Дана стаття присвячена темі “природа гніву в біблійному розумінні цього слова”; автор також роз'ясняє, як, будучи християнами, ми повинні реагувати на навколишній нас світ, і яку роль повинний грати гнів у нашому житті.

 

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1994 р., переглянуте в 2998 р. Сторм Кокс під ред. Вейда Коксу)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org і http://www.ccg.org

Гнів

Слово, що позначає в Біблії “гнів” SHD2734 “харах”, у дійсності, означає буквально “злитися”; каузативна основа цього слова визначає додаткове значення “розлютити” чи “працювати з запопадливістю” (Неїм. 3:20). Іменник “харон” SHD 2740 є визначальною лексемою божественного гніву, що “палає”. Слово “лють” передає агресію, що, подібно страху, може подвигнуть людини до дії, у той час як слово “запал” частіше вживають у значенні “завзято, ретельно працювати”. Отже, варто розрізняти божественний і людський гнів, і ми повинні розуміти природу Божественного Гніву і всіх сил усувати гнів з нашого єства.

Ми добре знаємо історію Каїна й Авеля, що приводиться в книзі Буття 4:1-14, де ми зустрічаємося з першим прикладом людської нездатності справлятися з гнівом і ображеним самолюбством, що і з'явилося причиною невдоволення з боку Бога. Результатом нетерпимості з'явилося убивство.

Гнів — зародкова стадія убивства, і коли ми почуваємо до себе зневага, коли наші почуття уражені, ми гніваємося. Але ми повинні негайно придушувати це почуття, тому що ми знаємо, що закономірним розвитком гніву буде убивство. Гнів створює в наших розумах сприятливий ґрунт для убивства.

Історія про Каїна й Авеля — суть оповідання про людину, що відпав від благодаті Божої, роптав на Нього. Авель служить утіленням Христа, а Каїн — сатани, але ж вони обоє минулого синами того самого Бога. Христос був слухняним сином, але сатана, сповнений гордині, повстав проти Бога Батька і закону. Горда людина є гнівливою, вона виходить із себе при першому зазіхання на його хворобливе самолюбство.

Дії фараона, спрямовані проти Мойсея, і десять страт єгипетських описують образ людини, гординя якого затьмарила його розум. І Мойсей довів це. Мойсей на правах єгиптянина просить фараона як вище “посадова особа”, але фараон не прислухався до слів Мойсея і розлютувався. Зрештою, він замислив наздогнати ізраїльтян і убити їх у Червоному Морі.

Коли ми мужньо виконуємо закони Бога в цьому суспільстві, ми тим самим злимо сильних світу цього, тому що ми підкоряємося Богу, а не ім. Історія підтверджує, що доля, що йдуть за Богом суть швидка смерть і ненависть.

Історія про Валаама і його осла також дає нам відчути, що таке біль, гординя, гнів і бажання убивати того, на кого обрушився гнів (Чис. 22:21-30). Ангел попередив Йосипа, щоб той узяв Марію і маленького Ісус і біг у Єгипет (Матв. 2:13-15). У вірші 16 ми бачимо, що лють пануючи Ірода, що призвела до дворічної масової різанини хлопчиків у Віфлеємі та всіх його району була, далебі, марною спробою убити Месію.

Гнів і закономірна погроза убивства ще раз виявляються в оповіданні про Навуходоносора і три євреїв, що відмовилися визнати іншого Бога. Усе це — біблійні приклади проявів людського гніву.

Те, як гнів “облагороджений” у спорті і фільмах, змушує людей думати, що саме така реакція на ситуацію нормальна і природна. Звідси — насильство в родині, спорті і на вулицях. Навіть маленькі діти поводяться так. Нерідко стаючи жертвами помітних гасел, люди втрачають почуття “норми”, тому що їм нав'язують інше. Наклепникам немає прощення. Гнів — цілком нормальна реакція, якщо їхньої доктрини не можуть пройти іспиту на істинність; от тоді-те люди починають переходити на особистості. Христос дав пастві небагато істини, тоді вони дуже розгнівалися та вбили його (Лука 4:14-30).

Іноді Бог використовує гнів інших людей для того щоб змусити людини бути більш незалежним, бороти зі своїми забобонами. Нехай Біблія буде мірилом самовиправдання всякий раз, коли ви приймаєте яке-небудь рішення.

З біблійних оповідань легко бачити, до чого привела гнівливість: Іова 5:2; Псалми 37:8; 55:3; 76:10, а також Притчі 6:34; 12:16; 14:17,29; 15:1,18.

Є в Біблії також фрагменти, у яких проясняється сутність Божого гніву: Вихід 22:24; 33:5; Числа 11:1,10; 11:33, Навин 23:16. У цих текстах ми бачимо гнів Божий, ми довідаємося, що і Христос, і Бог можуть приходити в лють. А тому, і ми знаходимо місце гніву в нашому житті. Але це не гнів як такий. Тут мова йде скоріше, про “запопадливість до роботи”, і це праця, що лежить на нас в імені Божому.

Коли Христос очистив храм від торговців, він перебував у гніві, тому що будинок Батька Його був опоганений.

Коли ми чи бачимо чуємо, що закон Божий зневажають, чи ж, коли ми стаємо свідками захисту не має відносини до Біблії доктрини, ми повинні воспылать гнівом і з ретельністю вказувати на помилку. Якщо потрібно, ми повинні з гневливой чесністю піти з заблуканої пастви і залишитися на самоті, щоб не впасти в гріх ідолопоклонства і скверни, що плямують закон Божий.

Це є гнів справедливий, “запал, завзятість у роботі” на благо Господнє, гнів палаючий, божественний. Гнів же людський є результат невірного ходу думок, і ми повинні бути упевненими в тім, що впораємося з ним, адже Бог наказав Каїну не гнівитися.

 

 

q