Християнські церкви Бога

[039z]

 

 

Висновки

Хрест: його походження і значення

(Видання 3.0 19940625-19991203)

В цій статті розглядається культова етимологія хреста в історичному контексті, а також та роль, що її відіграв хрест у дохристиянських культах. Автор говорить також про відношення хреста і другої заповіді.

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1994, 2000 Християнські церкви Бога. За редакцією В. Кокса)

(Висновки Рона Пропосха вид. В. Коксу)

Дозволяється безборонне копіювання поданої статті та її розповсюдження за умови зберігання її цільної структури та виключення будь-яких внесень чи змін до неї. При цьому, копія повинна мати відповідний надпис. Також необхідно вказати ім'я й адресу видавця. За отримання копії поданої статті стягнення оплати необов'язкове. Дозволяється наведення коротких виписок або цитат у критичних оглядах без порушення авторського права.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі интеренет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Хрест: його походження і значення

У Беррі (Berry) (енциклопедії "Геральдика") згадується про 385 різні хрести. Велика їхня частина застосовувалася як прикраси або ж в геральдиці (ЕРЕ, позов. Хрест, тім 4, стор. 324 і т.д.). Існує дев'ять різновидів хрестів, що несуть у собі деякий релігійний зміст.

Хрест прижився в християнстві. Проте, ранні християни споконвічно не розглядали цю культову реалію як споконвіку християнську. Вони традиційно були іконоборцями, активно виступали проти хрестів у церквах, указуючи на язичеські корені хреста. Більш того, деякі з християн, що дотримували суботу, минулого піддані катуванням за те, що вони наважилися відкрито виражати своє неприйняття псевдохристианської символіки. Вандали також були іконоборцями, що руйнували ідолів, шанованих греками і римлянами.

Павлікіяни також сповідали іконоборчі принципи, подібно до багатьох інших послідовникам суботи і їхніх нащадків.

Заборона на хрести (а також на звичай хрестити в зрілому віці) набирає обороти в церквах, що дотримували суботу. Віддані своїй вірі члени церкви Бога і донині продовжують дотримувати цього звичаю. Хрест є найбільш древнім символом, у якому вбачають ряд містичних значень.

Нехристиянські хрести

Хрест має саме безпосереднє відношення до культу сонця. Шліман помітив, що зображення хреста було присутнє на гончарних виробах і веретенах, знайдених неподалік від Троади (у районі Трої) (ЭРЭ, там же, стор. 325). Цей візерунок чергували із сонячним диском. Іноді можна побачити, що ці два декоративних елементи зіставляються (там же)

В індіанців можна зустріти рівносторонній хрест, що чергується із сонячним диском.

Хрест звичайний водружали в розвилки доріг; таким чином, хрест став об'єктом шанування.

У бронзовому столітті, особливо серед галлів, хрест украй часто можна було побачити на гончарних і ювелірних виробах, а також на монетах.

Хрест можна було зустріти в Мексиці, Перу і Центральній Америці. Там хрест служить позначенням чотирьох вітрів, що приносять дощ.

Індіанці з племені дакотів також використовували хрест для позначення чотирьох вітрів.

Найбільш раннім зображенням хреста прийнято вважати китайський ієрогліф, що позначає слово земля. Цей ієрогліф являв собою ідеограму у формі рівностороннього хреста в квадраті.

Хрест у сонячному колі, мабуть, представляє чотири ріки раю. У Біблії говориться про ріку, що бере свій початок ув Едені; її води розтікаються в чотири рукави.

Таким чином, ця ідея відбиває біблійну історію (Бут. 2:10). Різниця полягає лише в географії чотирьох рік. У місцевій міфології також зустрічається згадування про живу воду, що виходить від головного джерела, тобто Бога через ранкову зірку, який був сатана.

Отже мова йде про дуже серйозну форму ідолопоклонства, що відбита в символіці хреста. Цей символ має саме пряме відношення до сонячних культів.

Поза всяким сумнівом, хрест як символ воскресіння і нового життя безнадійно загруз у культовій етимології найдавніших віровчень.

Усе більше поширення свастика здобуває в рамках японського і китайського буддизму. Цей символ з'являється на п'єдесталах Будди та бодхісатви в рамках культів махаяни.

 

Хрест у християнстві

Знак хреста

Поширення хреста в рамках християнства відбувалося так само, як і експансія догмата Трійці. Тертуліан настояв, щоб кожен етап християнського становлення був відзначений маленьким хрестиком на чолі віруючого. Звідси обвинувачення в ідолопоклонстві стало цілком обґрунтованим.

Римські католицькі автори визнають, що хрест став обітницею a щирого культу. Дідро говорить:

Хрест боготворили майже так само, як і самого Христа; цьому святому шматочку деревини поклонялися нарівні із самим Богом (там же).

У відповідь на це важко що-небудь заперечити. Адже ні для кого не секрет, що хрест прийшов у християнство з містичних культів. Згодом ця культова реалія займала усе більш міцні позиції, але ранні церкви Бога ніколи не почитали хрест як божественний символ. Такі форми язичеського поклоніння як недільні богослужіння, язичеська Великдень і Різдво були запозичені із сонячних культів.

Не підлягає сумніву те, що хрест, що потім почали ставити на дорогах, спочатку використовували як фалічний символ. Він перекочував у християнство разом з матір'ю богинею Гекатою, що згодом стали називати Мадонною.

Знак хреста завжди сприймався в міфології дуже багатогранно. І як символ безсмертя і вічного життя, і як символ утілення Божества. Оскільки поняття "Божество" має на увазі "безсмертя" (як обов'язковий атрибут Божества), хрест є символом, з одного боку, прояву Божественного, з іншого боку - подолання смерті, властивої цієї реальності кінцівки; адже як духовність, так і нескінченність суть також атрибути Божества (порівняємо в цьому зв'язку культи умираючих і воскреслих богів: Осириса, Вакха, Діоніса, Аттиса й ін., тобто торжества життя над смертю). Хрест символізує також нове Дерево життя "замість" того, котре залишилося у втраченому Раї (див. Буття, розд. 2).

У книзі Захарії 12:10 ми бачимо, що смерть звичайно наставала від того, що людини пронизували цвяхами. Тепер же неможливо сказати напевно, чи були це дві звичайні балки споєні чи навхрест хрест як язичеська реалія: адже сам термін може означати як одне, так і інше.

Тепер це не має ніякого значення, якщо, звичайно не брати до уваги той факт, що культи перейшли в християнство і були узаконені.

Другий Собор у Нікеї (787), спрямований на реформування невірного вживання символів і закінчення сперечань іконоборства,

Визначив, що вірним було поклоніння віруючих "дорогоцінному і животворящому хресту", як і чи зображенням образам Христа, Благословенної Діви і святих (Кат. Енцик., цит. твір).

Собор затвердив, що культ Латрії єдиний належить божественній природі. Отже, були погоджені об'єкти і форми поклоніння, що не були погоджені з божественною природою. Але твердження того, що поклоніння зображенням смертних прийнятно, суперечить дійсному навчанню Біблії. Концепція того, що зображення можуть бути насичені божественною природою, - це абсурд. Молитва, навіть до духу померлого святого, що є терміном, що поширюється на всіх обраних, не тільки небіблійна, але ця концепція демонструє повне нерозуміння біблійних навчань, що стосуються відроджень. Дійсного прихильника, насправді, попросили б молитися ідеї/ideatum, що звернена до Бога, можливо під опікою Христа, очікуючи відродження. Єство саме по собі не знає нічого. Ця концепція абсурдна для християнства і може відноситися до анімістичної космології культів Містерій. Таке нерозуміння породило помилки соборів у Нікеї та Константинополі Це спричинило згодом повне нерозуміння біблійного вчення про божественну природу, який володіють всі обрані.

Отже, символізм зробив повне коло, і зображення Містерій цілком узяли верх над християнством, ставши центром поклоніння.

Зі сказаного вище можна зробити висновок, що використання хреста філософськи заперечується християнством - не тільки на цих підставах, але також тому, що концепції, перераховані вище, що логічно належать Богу і є прямою прерогативою Бога, у цьому символізмі приписуються Христу, як вони приписувалися богам Містерій. Відродження відбувається як акт Божої влади. Тільки Бог безсмертний (1 Тім. 6:16). Христос слухняно виконував волю, поклавши своє життя, передавши її цієї влади (Іоанн 10:18). Воскресіння є акт Божої влади; адже один Бог безсмертний (1Тім. 6:16). Але Син Божий, Божественний і неповинний Страждалець, що пролив Свою кров на цьому ганебному знарядді мучення за гріхи всього роду людського, через це саме зробив хрест символом найвищої честі і слави, символом спокутної благодаті, порятунку і вічного життя. Хрест часто згадується у Свят. Письмі алегорично взагалі для позначення милосердної хресної жертви Добродії Ісуса Христа і Його покори Своєму Батьку навіть до смерті (Филип. 2:8).

Христос, що жертвує і всі ті, хто жертвує, усі одного (KJV) походження (enos pantes) (Єв. 2:11 RSV). Вживання терміну (enos pantes) вказує на те, що вони усі від одного, цілковито, з усіх поглядів, будь-як (Тайерс). NIV намагається змінити цей текст, переводячи його як з єдиної сім'ї

Богові своєму ми маємо вклонятися і служити Одному Йому (Лука 4:8; Іван 4:23; Об'явл. 19:10; 22:9). Хрест став символом самого себе, як зображення, поставлене Мойсеєм (Числа 21:8-9) стало символом самого себе і таким чином це перетворилося на ідолопоклонство.

Тож символізм навколо хреста, вироби та форми самі були сповнені концепціями, що згодом були запозичені до християнства. Ці концепції походять від найдавніших форм поклоніння, які перейшли або розчинилися серед народів та племен. Визначення походження та взаємовідносин здійснене у праці вище. Хрест як образ, не є безпечним засобом прикрашення.

Приписування хреста Христу, як образу та об'єкту поклоніння є порушенням другої заповіді.

Ця концепція або доктрина приписує надзвичайний гріх Христові, що уподібнюється до Бога, хоча Біблія стверджує, що він таким не був (Іван 14:28,Фил. 2:6). Такі концепції не використовувались Церквою перших двох століть і насправді розглядалися як ідолопоклонство. Багато наших людей було закатовано за відмову прийняти хрести, як символи їх віри.

q