Християнські Церкви Бога

[035z]

 

Висновки

Чому Аврам був названий "другом Божим"?

 

(Видання 2.1 19940611-20000620)

 

В цій статті автор стисло говорить про взаємини між Авраамом та Богом.

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1994, 2000 Християнські церкви Бога. За редакцією В. Коксу)

(Висновки Рона Пропосха изд. В. Коксу)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний надпис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтеренет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Чому Авраам був названий "другом Божим"?

Певний інтерес становлять слова Якова про Авраама, батька правовірних:

Якова 2:23 І здійснилося Писання, що каже: Авраам же ввірував Богові, і це йому зараховане в праведність, і був названий він другом Божим.

(Стандартне виправлене видання Біблії)

Зверніть увагу на те, як саме Яків привертає увагу до того факту, що Авраам був названий другом Божим. Термін "друг" певною мірою передбачає особисті стосунки, позаяк він несе в собі певний відтінок близькості, довіри та турботливого ставлення.

Проте, напрочуд виразним є те, що Авраам був названий другом Божим. Ці слова були промовлені великим, усемогутнім, всюдисущим та всевідаючим Господом. Це не була оцінка його взаємин з Богом, що пролунав з вуст самого Авраама. Це сказав сам Господь:

Яків навів цитату з книги Ісаї 41.

Ісаї 41:8 Та ти, о Ізраїлю, рабе Мій, Якове, що Я тебе вибрав, насіння Авраама, друга Мого

(Стандартне виправлене видання Біблії)

Діти Ізраїлю були рабами Божими і нащадками Авраама, що був другом Бога. Ви тільки подумайте, як важливими і виконаними особливого змісту звучать ці слова! Уявите, що обмежена, плотська, смертна істота може бути другом усемогутнього, безсмертного, Бога Всевишнього, Котрий відає усе. Представте також те, що недосконала людина, створена з пороху земного оточений безперестанною турботою й опікою зробленого Творця, Добродії, пронизаного вічним духом, через який і може бути тепла і довга дружба.

І все-таки слова мій друг цілком відбивають те, які взаємини були в Бога з Авраамом. Так ми розуміємо, що його взаємини з Богом носили характер щирої та глибокої дружби.

Необхідна угода

Протягом нашого життя нам приходилося зустрічати безліч людей, і поза всяким сумнівом, нам потрапиться чимало людей на нашому життєвому шляху в майбутньому. Так чи інакше, але нашими друзями стають лише деякі. Чому? Одна з найбільш ймовірних причин може полягати в згоді між людьми.

Варто звернути увагу, що Бог сказав про Авраама в книзі Буття 26. Тут Бог говорить з Ісаком, підтверджуючи ті обіцянки, що Він дав Авраамові. Потім ці обіцянки перейшли до Ісаку (Бут. 26:3-5).

У чому причина того, що Бог дав Авраамові ці беззастережні обіцянки, а потім передав їх його сину Ісакові? Тому що Авраам був слухняним Господові і дотримував Його заповідей (ст. 5). Авраам був у злагоді та згоді з Богом. Він був слухняним Богові та точно дотримувався усіх вказівок, що їх дав йому Господь понад, навіть тоді, коли він не знав, чим це обернеться для нього.

Пророк Амос постулировал риторичне питання:

Амос 3:3 Чи йдуть двоє разом, якщо не умовились?

(БКЯ)

Бог вивів Ізраїль з Єгипту і повів їх на гору Синай, де Він дав людям свій закон. У Його заповідях Він обіцяв захистити їхній і благословити їх. Люди ж замість обіцяли йому підкорятися Йому і дотримувати його закони. Між синками Ізраїлевими і Богом була укладена угода між Ізраїлем і Богом. Суть домовленості полягала в тім, що обидві сторони визначили план, відповідно до якого Бог установив стежку до нового життя в Землі Обітованої. Проте, Ізраїль відступив від даного їм слова й ухилився від шляху, що визначив йому Господь. Сини Ізраїлеві неодноразово повторювали ми будемо виконувати свої зобов'язання, ми з цим згодні, однак їхнього слова звучали непевно, так що Ізраїль і Бог були нездатні йти по обраному шляху рука об руку з Богом.

У цьому відношенні Ізраїль порушив завіт свого праотця Авраама, що:

Авраам знаходився в довгій і неухильній угоді з Богом, і це був один з факторів, що обумовив дружбу Авраама з Богом.

Для нас християн дуже важливо та угода, що ми укладаємо з Богом при водохрещенні. Ми говоримо: Так! Ми підемо за тобою. Ми будемо виконувати волю твою.

Вірність і надійність

Іншим надзвичайно істотним фактором, що обумовлює дружбу, є вірність і надійність. Для вас друзі — це ті люди, яким ви залишилися вірні незважаючи всі лиха і негоди і той, котрий залишиться вірним вам навіть коли прийде вирішальний годину.

Так чи інакше, дійсні друзі вірні і віддані один одному й у горі й у радості:

Та жертва, що Христос приніс за нас, повинна викликати в нас бажання бути вірними і надійними (Іване 15:14).

Коли Христос готувався віддати своє життя за наші гріхи, воно говорив нам, що ми також повинні заради нього йти на всі, бути вірними і відданими йому.

Авраам надійшов так, як сказав йому Бог і він зробив готування до жертви Ісака. Він показав вірність своєму Творцеві. Він показав, що на нього можна покластися, тобто Бог може бути упевненим у тім, що ця людина зможе виконати будь-яке як завгодно важке завдання. Таким чином, Бог рахував Авраама Своїм іншому.

Здатність довіряти

Останньої складової довгої і надійної дружби є здатність людей довіряти один одному.

Цей аспект тісно зв'язаний із двома попередніми якостями. Наші найближчі друзі — це ті люди, яким ми можемо вільно довіряти. Вони — ті, кому ми можемо довірити свої самі особисті почуття і погляди. При цьому ми можемо бути точно упевнені в тім, що нас не зрадять.

З дійсними друзями ми можемо обговорити те, про що ми думаємо; ми можемо поділитися нашими радощами, спостереженнями, планами та навіть нашими жалями і сумом. Якщо дружба досить глибока, то друзям чогось ховати друг від друга. Христос описав цю силу дійсних почуттів (Іван 15:15).

Подібно тому, як Бог через Христа пропонує свою дружбу, оскільки Він хоче довіряти нам, таким чином, ми повинні повернути йому своя довіра. Ми можемо говорити з ним, виливати Йому свою душу і говорити йому про всі наші нестатки і бажання.

Взаємини між Авраамом та Богом становлять інтерес не лише як приклад дружби людини та Бога, але також і є дуже повчальним взірцем для нас. Бог є безстороннім. Він не має упереджень. Він не приєднується до будь-яких угруповань, до складу яких входять лише присвячені. Навпаки, Він прагне запропонувати дружбу всім членам Своєї родини. Якщо ми підемо за прикладом нашого духовного праотця Авраама та перебуватимемо в згоді з Богом, виявлятимемо вірність та надійність у наших стосунках з Ним, демонструвати необмежену довіру щодо Нього в усьому, тоді ми також зможемо називати себе друзями Божими.

 

q