Християнські Церкви Бога

[034z]

 

 

Висновки

Дух синівства

(Видання 2.1 19940604-20000620)

У даній статті розглядається ідея про порятунок шляхом усиновлення людини як Сина Божого. Щоб цього домогтися, необхідно цілком підкоритися Батьку, тобто зробити акт спокути.

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 2000 В. Кокс)

 

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний надпис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтеренет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Дух синівства

У деяких церквах вам могли говорити про те, що Господь "відроджується" через людей. Очевидно, акцент робили на тім обставині, що ідея про "відродження" відбулася за аналогією з ідеєю про народження людини. Особливо, ці слова здобували велике значення, коли людини хрестили. Тобто, коли людина приймає в себе Духа Божого, він "зачатий" як потенційна істота Боже (ангел, елохім: прим. перши.). Розум і дух людини створені подібно яйцеклітині в утробі жінки. Божий Дух подібний "божественній гаметі", що зливається з цією "яйцеклітиною" і, таким чином, дає початок новій духовній істоті.

Церква ж, у свою чергу, подібно жіночому організму, особливо нагадуючи утробу жінки. Новонароджений Бог повинний бути міцно прикріплений до "стінок матки" своєї матері; тобто християни повинні бути міцно "прикріплені" до церкви, щоб черпати свою духовну силу з повчань і повчань священиків і церковного братерства. Якщо християнин залишив церкву, то те, що відбуватиметься, можна було б охарактеризувати як "аборт", що приведе, у кінцевому рахунку, до "духовної смерті". Християні повинні були рости в тілі церкви доти, поки при першому воскресінні вони не були "породжені знову" і не знаходили нове духовне життя. У Новому Заповіті мова йде про "породжені знову". Поза всяким сумнівом, це варто розуміти як зроблене духовне відновлення під час воскресіння".

"Усі в усім" — досить вдала аналогія, у якій чітко вбачається пояснення того, що саме відбувається, коли людини перетворюють у християнську віру, так що він стає частиною всеосяжного задуму Господнього.

Так чи інакше, то була небіблійна аналогія. У Біблії не говориться про саме звертання в християнську віру і духовний ріст, що забезпечується шляхом водохрещення і переродження під час водохрещення. Справа в тім, що давньоанглійське слово "begettal" було невірно усвідомлене та перекладено в БЦЯ. У зв'язку з цим аналогія була також витлумачена перекручено. Термін beget не означає зачаття; він означає породжувати. У Біблії ж говориться про те, що бути породженим знову означає, що ми чи перероджуємося народжуємося знову при водохрещенні і під час того, як приймаємо віру (навертаємося до християнства). Таким чином, ми маємо рости та розвиватися як християни доти, поки не досягнемо рівня духовного розвитку Ісуса Христа.

Втім, ця аналогія не просто не має ніякого відношення до Біблії. Більш того, її нав'язали як помилкове тлумачення фрагментів Святого Писання. Наприклад:

Римлянам 8:15 15 бо не взяли ви духа неволі знов на страх, але взяли ви Духа синівства, що через Нього кличемо: Авва, Отче! (БЦЯ)

Як уже було сказано, слово, перекладене як усиновлення в даному фрагменті зовсім не означає усиновлення, але скоріше, статус, синовню приналежність – так, Господь відтворює себе і нам уготовано стати Його дійсними синами а не усього лише прийнятими в його родину дітьми. Це стає очевидним із приведеного нижче фрагмента Стандартного виправленого видання Біблії:

Римлянам 8:15 15 бо не взяли ви духа неволі знов на страх, але взяли ви Духа синівства, що через Нього кличемо: Авва, Отче! (Стандартному виправленому виданні Біблії)

Зрозуміло, стих 23 тієї ж самої глави в Стандартному виправленому виданні Біблії не був цитатою! Там написане буквально наступне:

Римлянам 8:23 23 Але не тільки воно, але й ми самі, маючи зачаток Духа, і ми самі в собі зідхаємо, очікуючи синівства, відкуплення нашого тіла.

(Стандартне виправлене виданні Біблії)

Тож в одному виданні в нас значиться усиновлення, а в іншім виданні — і усиновлення й усиновлення як дітей. В інших же виданнях (наприклад, у виданні Моффат) усиновлення як дітей знаходить набагато більш вузьке вживання. Де ж тут правда, а де неправда?

У Християнські Церквах Бога наша мета полягає в тім, щоб досліджувати, учити, публікувати правду без чи страху прагнення завоювати або розташування (1Пет. 4:109-11; 2Тім. 2:15)

 

Бог відтворює Себе

Перед тим, як ми почнемо вивчати тему усиновлення, нам необхідно зрозуміти, що Бог справді відтворює себе в тім змісті, що Він створює людей, аналогічних (подібних) істот, що успадковують Його природу, Його вдача і характерні властивості. Бог і справді розмножується і дає життя величезній безлічі своїх дітей. Христос був першим з його синів, що відбувся від природи Бога (2 Корів. 4:4; Колосся. 1:12-15; 1 Євр. 1:3 (Вуест)).

Отже, Христос був наділений відмітними рисами Господа, "вкладеними в нього" при народженні. У Біблії про це говориться буквально наступне: "засяяло світло Євангелії слави Христа, а Він образ Божий").

Примітно також, що грецьке слово, перекладене як успадкував образ і успадкував копію в оригіналі значилося як eikon, від якого згодом утворилася англійське "icon" (ікона: при. перши.) Це слово означає фігура, образ, подоба; образ божественних істот і т.д. Христос є точна копія Бога в тім змісті, що він успадкував природу Богу і його характер.

У такий же спосіб християни перетворюються в копії собі подібних, чи відображення образи Христа (а виходить, і копії Бога). Ми створені по образі і подобі Божому (Побут 1:26; 1 Корів 11:7). Це — процес, що стане завершеним лише після воскресіння (1 Корів. 15:49).

Справа в тім, що Бог реплікує Себе в людях. Дотепер він уже відтворив багатьох по своєму образі і подобі – очевидно, сотні мільярдів духовних синів, яких ми називаємо ангелами. Він доведе задумане до кінця і завершить свій задум порятунку в призначений термін (Рим 8:29; Євр. 2:10-11).

Термін усиновлення зустрічається в наступних фрагментах Біблії: Посланні до римлянам 8:15;23; 9:4; Галатів 4:5; Ефесян 1:5. Слово, перекладене тут як усиновлення, походить від грецького слова huiothesia (видання SGD 5206). Це стандартний (звичайний) термін для слова adoption (усиновлення), що вживалося в першому сторіччі. Очевидно, це складене слово, що означає призначати сином. Втім наше усиновлення ще не довершене (Рим 8:23).

Бог начертав своє ім'я на нас (Іван 17:11).

Будучи християнами, коли ми приймаємо дух усиновлення, ми входимо в родину Божу, ми можемо одержувати благословення, а також користатися Його розташуванням і любов'ю.

Він і Христос, імовірно, спільно з радою 24 старійшин, що знаходяться в трону його, дуже ретельно і причепливо розглядають кандидатуру кожного званих у світі, відірваному від Бога. Вони повинні зрозуміти, чи зможе обранець не тільки перебороти своє людське єство, але також і знайти в собі сили бороти із Сатаною і світом.

Ми повинні абсолютно скоритися Богу в усьому. Ця покірність і участь у родині Божої буде продовжуватися так довго, поки живий Господь, а оскільки Бог вічний те, отже, ми розуміємо, що наше перебування в родині Господньої буде тривати повік.

Наше життя стане життям Бога. Ми будемо віддавати Йому Його десятину, давати Йому приношення, і пропонувати Йому жертви наших молитов і праведного способу життя. Він, у свою чергу, спише наші гріхи, що ми встигли зробити в нашому житті. Ми звільнимося від тягаря минулого.

Християні одержують духу нашого нового Отця, вони кличуть Його також — Отець. Ми починаємо нове життя, як знову породжені і знайдені сини Бога. Ми починаємо розвиватися в духовному відношенні під безустанною турботою нашого Отця (Рим. 6:4 1Пет. 1:3,23; 2:2 Ефес. 4:13-15).

Прийде час, коли наше усиновлення як дітей Господа буде проголошено привселюдно, коли всім людям прийдеться упокоритися з таким положенням речей. Сьогодні світ не визнає нас як дітей Бога, так само, як він не визнає і Христа. Але ж прийде той час, коли після спокути плоті нашої, тобто переродження в духовну сутність по образі Христа, наше намір стати дітьми Господа набуде публічного визнання.

Так, тепер ми розуміємо, чому Павло вжив метафору "усиновлення" у своїх посланнях. Подібно тому, як Христос вів свої проповіді у виді притчею, Павло обрав подібну форму викладу, щоб зробити на людей як можна більш сильне враження, у найбільш повній формі донести до них ідею задуму Господнього. Подібна аналогія аж ніяк образом не відволікає нас від думки про те, що Господь чи відтворює реплікує самого себе в людях, яких він створює. Скоріше, така аналогія дозволяє краще зрозуміти божественну природу.

Павло учив, що людина, що раніш ніколи не належала до дому Господнього, нині може стати правдивим сином Його і спадкоємцем, що ніяк не відрізняється від Ісуса Христа. Павло використовував аналогію усиновлення, прийнятого в Римі, щоб зміцнити наш намір стати дітьми Господа так, як це можливо, а отже, знайти законне право успадкувати царство Боже і панувати над всесвітом разом з нашим старшим братом Ісусом Христом.

q