Християнські церкви Бога

[031z]

 

 

Висновки

Субота

(Видання 2.0 19940528-19991020)

В цій статті наводяться тлумачення четвертої заповіді; автор пояснює, які обов'язки накладає на християн четверта заповідь .

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1994, 2000 Християнські церкви Бога. За редакцією В. Коксу)

(Висновки Рона Пропосха изд. В. Коксу)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напІс. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтеренет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

 

Субота

День Суботній є святим днем перед лицем Господа нашого відповідно до четвертої заповіді (Вих. 20:8:11). Цей день улаштований спеціально, щоб усіх могли відпочити (Повтор. Зак. 5:14).

Пропозиція 1: Ви повинні працювати шість днів щотижня.

Ви не маєте лінуватися. Все, що всилі чинити рука твоя, теє роби, бо немає в шеолі, куди ти йдеш, ні роботи, ні роздуму, ані знання, ані мудрости! (Екклиз. 9:10). Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!

(Гал. 6:7). Також проводите служби в знак вірності братам, особливо для мандрівників (3 Іван5-7).

День сьомий є субота. Від самого дня створення день суботній вважався сьомим днем. У всіх же народів, відповідно до сучасного календаря, день шостий припадає на суботу. Сьомий день означає кінець тривалого циклу і ніяк не може бути перенесений на інший день. Таким чином, календар нового століття, що був прийнятий замість біблійного календаря, завдає удару в саме серце закону Божого. От чому римляни довгий час противилися дотриманню Суботи, як видно зі статті за назвою Загальне поширення церков Бога, що дотримувалися суботи (№ 122), (порівн. також Роль четвертої заповіді в історії церков Бога, що дотримувалися суботи (№. 170)).

Пропозиція 2: Ви не повинні працювати в суботній день.

Ніхто з живучих на землі Ізраїльської, чи то окрема людина чи група людей, не повинні працювати в день суботній. Закон обов'язковий для виконання всіма тими, хто живе на території Ізраїлю. Це відноситься як до корінних ізраїльтян, так і до приїжджого. Неємія може бути прикладом того, що люди працюють у день суботній (Неєм. 10:28-31).

Вважають, що субота є невід'ємним елементом системи релігійних відносин між Божими людьми. Це правило поширюється на усіх, хто вважає себе підвладним, підпорядкованим Богові, так що суботу аж ніяк не можна обмінювати на будь-яке інше свято, не можна уступати його іншим людям, а особливо, язичникам (народи). Субота є чи знамення печатку (Вих. 20:8,10,11; Повтор. Зак. 5:12) від Бога, що освячує нас (Вих. 31:12-14).

Усякий, що опоганює суботу, підлягає смерті (Вих. 31:14; Чис. 32:36). Строгість такого покарання обумовлена тим, що недотримання суботи, по біблійних законах, означає зазіхання на вічне життя, уготоване обраним. Вони як би відмежовуються від інших людей, тому що втрачають шанс на вічне життя. Це – знамення між Мною і синами Ізраїлевими на віка (Вих. 31:17).

Приготування до суботи повинне відбуватися вдень раніш (Вих. 16:5). Про те, як заготовлювали їжу, легко бачити з приклада з манної небесний. Усякий зобов'язаний залишатися в себе в житло (Вих. 16. 29-30). Людям слід відпочивати під час колосіння і під час збирання врожаю в суботу (Вих. 34:21). (ср. статті Джума’ах: Приготування до суботи (№ 285)).

Таким чином, Господь свідомо засудив тих, хто в суботу йде на збір колось. Так чи інакше, Бог показав, нам, що є Господи Суботи не в намірі своєму змусити всякого дотримувати її, але скоріше, тим, що суботу дійсно дотримували. З тексту закону, а також Нового Завіту очевидно, що цілком законною справою вважалося взяти рівно стільки їжі, щоб неї вистачило для їжі, але не більш того. (Матв.12:1-12).

Цікаво, що священики Храму профанують Суботу, але немає провини в них (Матв.12:5; порівн. ЧІс. 28:9-10; також див. Неєм. 13:7; Єзик. 24:21; Іван7:22-23). Таким чином, якщо ми, обрані, працюємо в суботу, відправляючи богослужіння, то ж немає в нас гріха. Проте, у суботу приноситься набагато більше жертв, ніж у будь-який інший день.

У книзі Левіт 26:34 висувається необхідна вимога про те, що суботи повинні поширюватися і на ювілеї і на періоди, коли йде перерозділ земельних ділянок. Якщо земля не лежить під пором, Господь пожене народи в полон, щоб дати землі відпочинок.

Заповідь не запалюй вогонь поруч житла твого відноситься до чи жаровень кузням, але не до побутових приладів (Вих. 35:3). Якщо у ваших силах призупинити чи роботу не працювати в суботу, не купувати і не продавати, ви повинні зробити усе, що від вас залежить, щоб не впасти в гріх. Ви не можете чи купувати продавати по святах. У чи суботу у свята не можна ходити в ресторани.

Та нерішучість у дотриманні Суботи, що характеризує нинішні церкви Бога, походить від рішення, прийнятого аудиторією в Пасадене. Учасники зборів прийшли до одностайної думки про те, що ми не можемо чітко і точно сказати, що означає працювати в день суботній, а що означає відпочивати. Це помилковий умовивід. У нас був шанс мати правильне представлення про суботу і дотримувати її. Однак той факт, що люди перекручено витлумачили суть суботнього відпочинку, ставить під погрозу збереження даних Богом принципів.

Неємія наказав усім, навіть чужоземцям, щоб вони також дотримували суботи. Він — приклад того, як слід дотримуватися закону. З книги Неємії 13:22 ми бачимо, що мова йде про відповідальність священика перед Богом. Він зобов'язаний бути хоронителем врат і освятити суботу.

Христос також дав нам заповіді щодо зцілення хворих. Зціляти хворих, відповідно до біблійного закону, потрібно в суботу. Таким чином, цілком правомірно в суботу лікувати і годувати хворих і страждаючих каліцтвами.

Урок-притча про брудного вола оповідає нам про невідкладну допомогу. У Євангелії від Луки 14:5 ми бачимо, що украй важливо розв'язати проблему про термінові справи в суботу. Субота повинна проводити в духовній чистоті (Іс.1:13). Її не можна опоганювати (Іс. 56:2,4-7).

Субота є день блаженства, але не день уболівай (Іс. 58:13-14). Тоді з місяця на місяць і із суботи в суботу буде приходити всяка плоть перед обличчі Моє на поклоніння, говорить Господи (Іс. 66:23).

У суботу заборонено носити вантаж, не можна його нести й у Єрусалим (Єрем.17:21). Так, зрадійте ж у день суботній і даруєте радість будинку Господньому і не носіть тягару з домів ваших суботнього дня, і жодної праці робити не будете, і день суботній освятите (Єрем.17:22).

Дотримання суботи є попередня умова спадкування царства Ізраїльського; за умови, що через врата граду небесного не буде тягаря в день суботній. Царі і принци воссядут на троні Давидовом. Але якщо зневажити цим умовлянням, то град небесний будуть спопелілий вогнем (Єрем. 17:27). Вороги дивляться на нього і глузують з його субот (Плач. 1:7) Таким чином, субота є знак і джерело глузування в засмученні для тих, хто належить до будинку Господньому. Цар і священик будуть відкинуті в обуренні гніву Божого за те, що вони опоганили суботу (Плач. 2:6).

Субота призначена для радості і веселощів. Але, як покарання припиню в неї усякі веселощі, свята її і новомесячия її, і суботи її (Ос. 2:11).

Чиніть добре та зміцнюйте слабкого (Лука 13:10-16). Так не засуджує вас ніхто за учинки ваші, дієте ж добро в день суботній (Лука. 14:1-6; Кіл. 2:16).

З Євангелія від Луки 23:54 легко бачити, що до суботи потрібно готуватися. Думайте заздалегідь, дієте добро друг перед іншому. Покажіть свою любов до ближнього так, як Христос любить вас. Ростете у вірі, тому що всі ми є єдине ціле (Лука 5:5-14).

Ми — невелика паства, що трудиться в скорботі своєї. За увесь час починалися самі рішучі спроби викорінити нас і нашу церкву. Більш докладно про це ви можете довідатися зі статті за назвою Загальне поширення церков, що дотримувалися суботи (№ 122). Будьте ж завзятими в служінні вашому та дотримуйте суботи. Те, що серед нас були відступники навіть на вищому рівні духівництва, аж ніяк не означає, що основна мета кожного члена нашої церкви полягає в служінні Богові та виконанні Його розпоряджень, зокрема, вказівок щодо дотримання суботи (порівн. статті за назвою Закон і четверта заповідь (№ 256)).

q