Християнські церкви Бога

[027z]

 

 

Висновки

Рут

(Видання 2.0 19940515-200000802)

У книзі Рут розглядаються деякі аспекти законів спадкування. Крім того, в ній міститься підтекст, з якого стає очевидної родовід Христа; автор проводить паралель у відносинах між Христом і Церквою. Проте слід пам'ятати, що історія, що про неї йде мова в цій статті, не має нічого спільного з тривіальним оповіданням про дівчину, що шукає кохання та захисту в чоловіка.

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1994, 2000 Християнські церкви Бога. За редакцією В. Кокса)

(Висновки Рона Пропосха вид. В. Коксу)

Дану статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Рут

Вельми очевидним вважається той факт, що книга Рут допомагає встановити більш повну картину походження дома Давидова, що, в свою чергу, має величезне значення для розуміння родоводу Месії. У книзі містяться вказівки, деякі напуття християнам, викладені у формі іносказань та алегорій. Для нас християн, це дуже важливо, оскільки ми готуємося стати нареченою Христа після пришестя Спасителя. Це прагнення переповнює як усіх нас разом (спільно), так і кожного окремо. Крім того, ця книга ще раз нагадує нам про ту нашу спільну відповідальність за навернення поган до правдивої віри.

Книга Рут є одною з двох лише біблійних книг, названих на честь жінки. Назва іншої книги — Естер. Дуже примітно та обставина, що в книзі Рут оповідуються про те, що жінка, що належить до народу поган, виходить заміж за єврея; водночас у книзі Естер жінка-іудейка виходить заміж за чоловіка, який належить до племені поган. Історії про цих жінок також говорять нам про те, що слово Боже, Його послання призначалося не тільки для синів Ізраїлевих, але також і для інших народів.

Дії, описувані в книзі, хронологічно відносяться до подій книги Суддів, зокрема, коли в Іудеї панував голод. Людина на імя Елімелех (що в буквальному перекладі означає "Мій Бог" є цар) і його дружина, що кликали Ноомі (що в буквальному перекладі означає "моя насолода"), а також їхніх двоє синів, імена яких були Махлон та Кілйон (хворий та слабий відповідно), переїхали з Віфлеєму до моавського краю, аби врятуватися від голоду. Елімелех помер, а його сини взяли вони собі за жінок моавітянок, ім'я одній Орпа (газель), а ім'я другій Рут (дружба).

Через десять років після смерті Елімелеха така ж доля спіткала і його двох синів Махлона та Кілйона. Як нам стає зрозуміло з біблійного оповідання, Ноомі твердо дотримувала своєї культурної спадщини, своєї віри та інших духовних цінностей. Цілком очевидно, що вона передала все це своїм невісткам. Коли Ноомі дізналася про те, що голод в Іудеї закінчився, вона вирішує повернутися додому на батьківщину. Це рішення підтримали обидві її овдовілі невістки, однак же, насправді тільки Рут вирушила у дорогу разом зі своєю свекрухою.

Без чоловіка, що міг би містити їхній обох, Ноомі та Рут зазнали неабияких злиднів. Так Рут пішла в поле, аби зібрати на ньому колосся після збирання весняного врожаю. Волею провидіння Рут прийшла на поле Боаза, котрий приходився родичем покійного чоловіка Ноомі. Він мав незліченні багатства і запропонував їй захист та розраду.

З почуттям десниці Божої у своїй руці, Ноомі підмовила Рут наблизитися до Боазу та, коли закінчиться збирання врожаю, показати своє бажання вийти за нього заміж. Рут так і вчинила, але, справа в тім, що до цього руки Руті попросив інший родич Елімелеха. Боаз же викупив її в цієї людини і взяв її за дружину. Оповідання книги Рут закінчується тим, що Боаз та Рут мають сина і Ноомі з радістю дивиться на свого онука, від якого згодом і народився Давид, а згодом Єгошуя (Joshua) тобто (Ісус) Спаситель.

Рут та християнська обітниця

Одна з найбільш коштовних щиросердечних якостей Руті полягала в тім, що вона готова була пожертвувати усім, що тільки було в її житті. Вона залишила все, що мало велике значення для неї (свою батьківщину, родину, друзів, культуру, релігію і т.д.), щоб повернутися з Ноомі в Ізраїль, таким чином, вона соталась вірна своєму народу, своїй щирій вірі, своєму Богу (Рут 1:1-18).

Коли Ноомі уперше заявила про свій намір залишити землю моавітів та повернутися до своєї рідної домівки, і Орфа і Рут попервах вирушили разом з нею. Коли ж Ноомі почала заперечувати, Орфа повернулася до свого народу, однак Рут залишилася з Ноомі до кінця (Рут 1:19-22).

Час збирання ячменя означає, що наближався час Єврейського Пасхи. Та відданість, приклад якого була Рут, говорить та вказує нам, якими вірними та відданими повинні бути щирі християни. Для нас покаяння і водохрещення символізують повне самозречення і присвята життя перетвореного, хто здобув друге життя в Христі (Рим. 1:19-22; Кол. 3:3-4).

Як би там ні було, але Орфа служить своєрідним вираженням світової скорботи – своєрідне покаяння, тому що сум заради Бога робить незмінне покаяння до порятунку, а сум мирська робить смерть (2Коринт. 7:10; Лука 9:62). З іншого боку, Рут може бути блискучим прикладом щирої і безроздільної відданості. Ця жінка уособлює собою дух тих християн, що готові віддати усе, що в них є, навіть власне життя за Христа, якщо це буде потрібно.

Коли Ноомі й Рут приїхали до Віфлеєму, Рут за власною ініціативою вийшла підбирати колосся на поле після жнив, аби здобути їжу для себе та своєї невістки (Рут 2:1-3). Рут вийшла на поле та, отже, "вийшло" так, що вона натрапила на поле свого майбутнього чоловіка по імені Боаз. Відтепер збирач колось не сіяв, не зрошував землю, не доглядав щодня за врожаєм, але мав завжди статок і не знав нестатку ні в чому. Цю роботу виконували землероби та хлібороби, котрі мали за обов'язок стежити за тим, щоб врожаї були добрими. Втім, через книгу Рут лейтмотивом проходить ідея про те, що збирачу колось було дозволено одержати частку врожаю і покористуватися з праць іншого. Цей приклад багато в чому показує нам, якими повинні бути відносини між християнами і їх майбутнім нареченим, ім'я якому Христос. Саме Бог призвав нас. Прочитайте притчу про сівача, що ви можете знайти в Євангелії від Матвія 13.

Ця притча дуже повчальна, оскільки і справді деякі з "зерен" Євангелія, що сівач розкидає по землі, попадають у добрий ґрунт, де воно проростає і дає багатий врожай плодів. Христос говорить нам, що "гарне поле" є суть ті люди, що чують слово і розуміють його (Луко 8:15). Саме Христос підготовляє "поле" нашого життя; саме він робить так, щоб ми розуміли слово Боже і "зерна" слова Його проросли в нашому серці і розумах наших.

Господь не тільки готує поле наший свою життя, щоб кинути дорогоцінне зерно до нас, але Він також веде нас по шляху, він дає нам Насаждающий же і поливающий суть одне; але кожний одержить нагороду по своїй праці, тому що ми Божия нива, Божие будівля (1Коринт. 3:6-7).

Боаза — прототип Христа

Коли Боаза довідався, що Рут була невісткою Ноемини, той запевнив її, що вона може розраховувати на його захист і опіку (Рут 2:4-14).

Більш того, він навмисно сказав своїм женцям не забирати всі колосся, щоб Рут могла добути собі їжу (Рут 2:15-17). У своєму відношенні до Руті, Боаза став уособленням любові, турботи і милосердя, що виходить від Христа. Подібно тому, як Боаза піклувався про свою майбутню наречену, Рут, от також і Христос стане піклуватися про нас, співчувати нам і співчувати нам (Рут 2:18-23).

У книзі Рут червоною ниткою проходить ідея про необхідність бути вірним і відданої Христу в тих справах, що Бог призначив йому запровадити в життя. Бог очікує від нас безроздільної відданості Христу доти, поки він не збере свій останній врожай цього століття до кінця днів. Нам не дозволено повертатися на полючи, що належать іншим Богам, що більш могутні, ніж ми (занепалому сонму і тим, хто підпорядковується богові цього віку). Більш того, нам не дозволено іти з ниви Божої, доколе не зібраний останній врожай. Іншими словами, нам потрібно довго і напружено працювати доти, поки не настане друге пришестя Месії. Бог не дозволяє нам зупинятися.

У Руті вистачило сміливості і мужності попросити Боазу, багатого, шановного усіма землевласника, узяти її в дружини. Ноомі розуміла, що премудре провидіння безустанне піклується про них. Тут, безумовно, мова йде про покірність букві закону, оскільки її рішучість аж ніяк не була обумовлена її бажанням (Рут 3:1-18).

Рут попросила Боаза "простягти крило твоє" на неї; це був своєрідний обряд, під час якого людина покривал себе ковдрою і падав ницьма до ніг іншої людини, і так лежала в ніг його доти, поки людина не прокинеться. Попросити Боаза зробити це означало те, що вона визнає його право на неї і просить виконати той борг близького родича, що передбачений законами левітів. Це право залишалося за нею (порівн. статті Гріх Онана (№ 162), а також Генеалогія Месії (№ 119)). Боаз почув її проханню і сам хотів виконати її; так, замість того, щоб виконати обов'язку близького родича, він запалав пристрастю до Руті. Таким чином, ми маємо бути сміливими в наших пошуках "правиці" Господа нашого і шлюбу небесного. Христос терпляче чекає шлюбу з нами (у духовному змісті цього слова). Усе це має бути й станеться в призначений час; однак задумане Богом здійсниться в точності тоді, коли Він задумав. Рут уособлює церква, а Боаза уособлює Христа (Ефес. 5:25-32; Ефес. 5:25-32; Об'явл. 22:17; 22:20).

Дуже примітним є те, що наш шлюб із Христом буде рівним, тобто ми будемо зовсім рівноправними перед Христом, тому що все станемо елохімами. Ми будемо знаходитися в точності на такому ж рівні існування, що і славні сини Божі та дочки Батька нашого, Батька Христа. Таким чином, ми усіх успадкуємо царство небесне разом з ним. Тому що і що освячує і що освячуються, усі – від Єдиного; тому Він не викладається називати їх братами, говорячи: возвещу ім'я Твоє братам Моїм, посередині церкви оспіваю Тебе. І ще: Я буду уповати на Нього. І ще: от Я и діти, яких дав Мені Бог. Він є голова наша, подібно тому, як чоловік глава родини, ми ж станемо женою його. Однак і чоловік і дружина рівноправні по суті своєї (Евр. 2:11; Рим 8:16-17).

Боаз відпокутував Рут

Незважаючи на те, що Боаз і Рут захотіли одружитися, Боаз не міг безперешкодно взяти Рут у дружини, оскільки закон диктує як жінці варто надходити в тому випадку, якщо її чоловік вмре і вона залишиться вдовою (Повтор. Зак. 25:5-9).

Сини Елімелеха вмерли, так і не залишивши спадкоємців, що могли б стати приймачами роду його, продовжувачами його імені. Таким чином, за законом Левітів брати Елімелеха, оскільки вони є наступними по його родинній лінії, зобов'язані виконати свій борг, тобто взяти в дружини овдовілу невістку, щоб народився спадкоємець. У зв'язку з тим, що шурин умер, відповідальність, тим самим, лягає на наступного родича в коліні.

Боаза хотів узяти Рут у дружини, та, отже, продовжити рід Елімелехов, родивши сина. Однак же був деякий родич, що за спорідненню був ближчим, ніж Боаз, та, котрий вже заявив про свої законні наміри відносно Рут. (Рут 4:1-12).

Цей момент украй важливий у відносинах між Христом і Сонмом. Щоб доглянути в цьому вірну аналогію, Подивитеся на сюжет книги Рут через призму духовної сутності Христа і Сонму, що несуть відповідальність перед Богом за всіх людей на землі. Ми були обрані та передбачені з тих народів, що опинилися віл влади язичеських вірувань.

Глибокий духовний зміст цієї книги укладений у тім, що Боаза хотів, більш того, був зобов'язаний відпокутувати Рут перед тим, як він жениться на ній. Точно так само обстоять справи і з Христом. Наша спокута (відновлення) почалося в той момент, коли вмер Христос, тобто на Єврейський Великдень (1Рим 1:18-19). Більш того, цей процес усе ще продовжується, і ми неминуче відчуємо це в той день, коли настане перше воскресіння, і наші тіла перетворяться з матерії в дух. Тоді ми цілком станемо частиною родини Господньої, адже ми самі, маючи зачаток Духа, і ми самі в собі зідхаємо, очікуючи синівства, відкуплення нашого тіла (Римлян 8:23, Ефес. 1:14, Ефес. 4:30).

 

Боаз представлений як утіленням Христа, того, котрому довелося уступити пріоритет найближчого родича. У книзі Повторення Закону 32:8 ми читаємо про те, що Бог поставив межі народів по числу синів Ізраїлевих (Божих). Кожен народ був доручений одному із синів Господніх. Таким чином, кожен Богом поставлений правитель був викритий даної Богом владою за своїм розсудом керувати країною, визначати шлях її розвитку. Це небесне воїнство відмовилося від свого права, так що воно відійшло до Христу. Христу довелося відпокутувати сонм, таким чином, на небесне воїнство із самого створення була покладена відповідальність за синів людських. І ця отвественность буде лежати на них аж до того часу, коли прийде Ісус Христос. Їм було дано чотири тисячі років, щоб виконати свій борг, так що наступні чотири тисячі років будуть присвячені тому, що приймачі Месії будуть виконувати свої обов'язки, що призначив їм Бог.

Месія виведе Церкву з народів, що поклоняються язичеським богам. Він викупає тіла їх, врятує їх від занепалого сонму, у якого раннє були права на цей світ. На чолі занепалого сонму стояв Сатана, ранкова зірка. Така ціна, що довелося заплатити Христу; однак нині він вирішує усе, що торкається питання про поган. Відповідно до Божого задуму, люди виходять з-під впливу поган і гніта інших віровчень, щоб спорудити щиру церквою Саме цю ідею про спокуту ми можемо відчути в оповіданні книги Рут.

Книга Рут невелика по обсязі, але, незважаючи на це, у ній міститься найглибший зміст. Це прекрасна і зворушлива історія, що крім літературної цінності, є також і свого роду повчанням християнам. Так вони так збагнуть, що їм уготовано чекати доти, поки не прийде Цар і Господь, Месія Єгошуя (Ісус: прим. перши.) И тоді ми зіллємося з ним воєдино духом Божим.

 

q