Християнські Церкви Бога

[189]

 

 

Ми не спасемось добрими ділами

(Видання 1.2 19970610-20000712)

 

Добрі діла не врятують нас.

 

 

 

 

Християнські Церкви Бога

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Всі права застережені ã 1996, 1999 Вейд Кокс)

Цю статтю можна вільно копіювати і поширювати за умови збереження її цільної структури і виключення всяких змін у ній. При цьому копія повинна мати відповідний напис. Також необхідно вказати ім'я й адреса видавця. За одержання копії даної статті плата може не стягуватися. Дозволяється приводити короткі цитати в критичних статтях і оглядах у рамках закону про авторське право.

Дана стаття доступна на сторінці всесвітньої мережі інтернет:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Ми не спасемось добрими ділами

Основна ідея "Дотримання суботи не врятує нас" хоча і вірна, проте це твердження викликало низку непотрібних хвилювань. Фраза радше вводить людей в оману, ніж допомагає їм знайти своє ме6сто у вірі. Коли люди вперше почули її, багато хто з нас випробували дійсний шок. Очевидно, їм необхідно більш докладно роз'яснити це питання. Головним, однак, у цьому твердженні є те, що ми повинні насамперед піклуватися про порятунок своїх душ, ніж про те, щоб виробити струнку систему власних поглядів. Так чи інакше, обґрунтованість наших суджень у чималому ступені залежить від тієї аудиторії, до якого ми звертаємося.

Послання Павла, Петра Якова, Івана, Іуди і книга послання до євреїв являють собою доктрини, що повинна сповідати церкву. Основними темами була проблема гріха, способи порятунку, слухняність, то, як потрібно вірно розуміти доктрини і застереження проти добрих справ. Ці праці не являють собою послання до неврятованого; ідейний зміст цих добуток також не містить у собі тих, хто не одержав відпущення гріхів.

Тому що Ісус був бездоганною жертвою за гріх і ідеального Первосвященика, що міг дійсно завоювати прощення для нас, те після смерті Христа старий закон приношення в жертву тварин припинив своє існування (Євреям 10:5-14). Тому що "коли змінилося священство (від левітів до Христа) необхідно бути зміні і закону" (Євреям 7:12). Христос став священиком "не за законом тілесної заповіді, але з сили незнищального життя" (Євреям 7:16). Тому, "скасування ж раніше колишньої заповіді (тобто, Закону Мойсеєва) буває через її неміч і марність. Тому що закон нічого не довів до досконалості; але вводиться краща надія (через Христа)" (Євреям 7:18,19).

З цього ясно, що в результаті жертвоприносини Христа, Закон Мойсеїв перестав діяти. Віра чи людині приношення в жертву тварин означає, що ми не визнаємо цілком перемогу Христа. Така віра говорить про те, що ми не розглядаємо жертву Христа цілком успішної і почуваємо необхідність у здійсненні якихось інших дій для досягнення нашого виправдання, вважаючи, що однієї віри в Христа недостатньо. "Законом ніхто не виправдується перед Богом... праведний вірою живий буде" (Галатів 3:11, порівн. Авакуме 2:4). Наші найбільші зусилля бути слухняним у всім Божим законам не принесуть нам виправдання; насправді, кожен читач цих слів уже порушував ці закони.

Якщо ми збираємося дотримувати Закону Мойсеєва, то ми повинні намагатися дотримувати його весь. Невиконання хоча б однієї частини його волоче до осуду того, хто підкоряється цьому Закону: "А всі, що затверджуються на справах Закону, знаходяться під клятвою. Тому що написано: "проклятий всяк, хто не виконує постійно усього, що написано в книзі закону" (Галатів 3:10). Слабість нашої людської натури означає, що ми вважаємо неможливим виконання цілком Закон Мойсеїв, але завдяки повній покорі йому Христа, ми вільні від якого-небудь зобов'язання дотримувати його. Наш порятунок обумовлений скоріше Божим даром через Христа, чим нашими особистими зусиллями в слухняності. "Як закон, ослаблений плоттю, був неспроможний, то Бог послав Сина Свого в подобі плоті гріховної в жертву за гріхи і засудив гріх у плоті" (Римлян 8:3). Таким чином, "Христос відпокутував нас від клятви закону, зробивши за нас клятвою" (Галатів 3:13).

Дозвольте мені показати те, як непослідовні ті, хто обмовляє на нас. От що Павло говорить галатам.

Галатів 5:3-4

3 І свідкую я знову всякому чоловікові, який обрізується, що повинен він виконати ввесь Закон.

4 Ви, що Законом виправдуєтесь, полишилися без Христа, відпали від благодаті!

У нашому світі є люди, що говорять: "Паління сприяє раку легень? Тоді я кидаю". Вони ніколи більше не доторкаються до сигарет знову. Інші говорять: "Паління викликає рак легень? Тоді я теж кидаю курити". Після обіду вони йдуть і купують іншу пачку сигарет. Сильні перемагають, а слабкі падають. Можливо дотримувати суботи, стати її старанними виконавцями й у той же час грішити в процесі дотримання суботи. Можливо жити, не потрапляючи у в'язницю, не роблячи карних учинків, і при цьому усе ще продовжувати жити в гріху. Пробудження, що повинне відбутися в церкві в ці останні дні, не буде засновано на сповіданні якихось особливих, огидних гріхів, воно буде засноване на тім, що частина народу Божого, люди, що вели зовні добропорядний моральний спосіб життя, раптово зрозуміють, що вони жили без Христа і є такими ж грішниками, як злодії і занепалі жінки. Переконаність у цьому є кроком, що приведе і слабких, і сильних до усвідомлення їхнього нестатку в Рятівнику. Моральності недостатньо "Ми ж усі, відкритим лицем, як у дзеркалі, дивлячись на славу Господню, перетворюємося в той же образ від слави в славу, як від Господня Духа (2 Корів. 3:18). Ворог Бога знає, що якщо людина шукає Ісус, те першим природним результатом цих пошуків буде щира віра. Він знає, що другим результатом буде праведність - природна мимовільна праведність, що виходить від Христа і не є продуктом наших зусиль. Тому один з його найулюленніших вивертів полягає в тім, щоб зосередити наша увага на чому завгодно, тільки не на взаєминах з Ісусом. Він досягає успіху, спонукуючи людей концентрувати їхню увагу на самоправедності. Він говорить: <Послухай, щоб бути християнином, ти повинний намагатися надходити правильно. Отже, дій>. І людина починає пробувати всі можливі способи, намагаючись розвити в собі ще велику твердість характеру. Намагалися ви коли-небудь робити це? Я намагався. Намагався змусити себе робити те, чого не хотів. Я склав перелік "семи моїх гріхів" і почав працювати над гріхом номер один. Але перш ніж я дійшов до гріха номер сім, гріх номер 1 переміг мене знову.

Як би там ні було, але ми можемо зробити два надзвичайно важливих умовиводи, що покладемо в основу застережень протестантів:

Не можна врятуватися добрими справами.

Не можна врятуватися, дотримуючи закону.

Біблія аж ніяк не заперечує необхідність і богоугодність добрих справ, але безліч сучасних проповідників учить людей тому, що зовнішнє благочестя, смиренність, неухильне дотримання правил, обрядів, норм поводження і є праведне життя, бажана Богу.

Така релігія є підступною знахідкою сатани, що переконав людей, що гріх є просто вчинком. У свідомості багатьох глибоко укоренилося представлення про те, що святе життя — це коли людина не робить поганих учинків. Сатана усілякими вивертами намагається повести людей від розуміння того, що їхні вчинки — це результат їхньої гріховної природи — гордої, себелюбної, що звеличується, самовдоволеної, самовпевненої, закоханої у власне “я”. Христос охарактеризував цю егоїстичну природу так: “Бо з серця виходять лихі думки, душогубства, перелюби, розпуста, крадіж, неправдиві засвідчення, богозневаги” (Мв. 15:19).

Чи правильно ми розуміємо Слово, чи насправді ми дотримуємо біблійної істини? Очевидно, ми повинні постулювати три правила: Говорити так, як говорить Біблія, говорити там, де говорить Біблія, і не говорити там, де не говорить Біблія! Стілець із двома ніжками важко поставити на підлогу!

Словосполучення "добрі справи" згадуються в Новому Завіті шістнадцять разів (у Біблії короля Якова й у грецькому виданні):

Матвія 5:16 Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі.

Івана 10:32 Відповів їм Ісус: Від Отця показав Я вам добрих учинків багато, за котрий же з тих учинків хочете Мене каменувати?

Дії 9:36 А в Йоппії була одна учениця, на ймення Тавіта, що в перекладі Сарною зветься. Вона повна була добрих вчинків та милостині, що чинила.

Римлян 13:3 Бо володарі пострах не на добрі діла, а на злі. Хочеш не боятися влади? Роби добро, і матимеш похвалу від неї

Ефесян 2:10 Бо ми Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували.

1Тимофія 2:10 але добрими вчинками, як то личить жінкам, що присвячуються на побожність...

1Тимофія 5:10 засвідчену в добрих ділах, якщо дітей виховала, якщо подорожніх приймала, якщо ноги святим умивала, якщо помагала обездоленим, якщо всякий добрий учинок виконувала.

1Тимофія 5:25 Явні так само й добрі діла, а ті, хто інакший, сховатись не можуть.

1Тимофія 6:18 щоб робили добро, багатилися в добрих ділах, були щедрі та пильні

2Тимофія 3:17 щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова.

Титу 2:7 У всім сам себе подавай за зразка добрих діл, у навчанні непорушеність, повагу

Титу 2:14 що Самого Себе дав за нас, щоб нас визволити від усякого беззаконства та очистити Собі людей вибраних, у добрих ділах запопадливих.

Титу 3:8 Вірне слово, і я хочу, щоб ти і про це впевняв, щоб ті, хто ввірував у Бога, дбали про добрі діла пильнувати. Для людей оце добре й корисне!

Титу 3:14 Нехай же навчаються й наші дбати про добрі діла при конечних потребах, щоб безплодні вони не були:

1Петра 2:12 Поводьтеся поміж поганами добре, щоб за те, за що вас обмовляють вони, немов би злочинців, побачивши добрі діла, славили Бога в день відвідання.

Примітки: Грецькі слова в цих фрагментах або по суті є формами kalos ergos, чи agathos ergos. Добрі справи найкраще відбивають зміст грецьких словоформ.

У кожнім випадку "добрі справи2 уживаються" у позитивному змісті. Ніде це словосполучення не використовується як частина обговорення чи закону благодаті! Особливо коштовні висловлення про добрі справи знаходимо в Тита 2:14:

(Ісус) Який дав Себе за нас, що Самого Себе дав за нас, щоб нас визволити від усякого беззаконства та очистити Собі людей вибраних, у добрих ділах запопадливих.

а також у посланні до ефесян 2:10:

10 Бо ми Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували.

Питання - “чим рятується людина - чи вірою справами?” Завжди викликав гарячі суперечки, і не дивно - він торкається саму гостру проблему людського існування - як мені бути виправданим перед Богом? Як зробити так, щоб Бог мене прийняв?

Питання про віру і справи винятково важливий ще і тому, що, досліджуючи його, ми виявляємо різницю, що шокує, тим часом, що ми інстинктивно, “за замовчуванням” звикли вважати правильним і самоочевидної і тим, що говорить Євангеліє. У кожного з нас є певна стихійна уява про Бога та наші з Ним стосунки, уява в якій нам самим не прийде в голову сумніватися, що здається чимось безсумнівним: людина рятується справами. Бог прийме гарних людей і відкине поганих. Постарайся бути гарною людиною і Бог тебе прийме. Намагайся робити людям добро, утримуйся від зла, виражай своє благоговіння перед Богом, відвідуючи богослужіння і так далі - і це дасть тебе надію (хоча, звичайно, не впевненість), що Бог рахує тебе досить гарним для Небесного Царства. Це здається настільки очевидним, що люди припускають, що Євангеліє учить тому ж самому - а хіба воно може учити іншому?

Безсумнівно, важливо дотримувати правди, що її об'явив нам Бог; але ваші взаємини з Богом, і Ваша вічна доля визначається тим, як Ви поводитеся. Наші відносини з Богом і нашим вічним порятунком будується на нашому поводженні.

Це здається самоочевидним; ми можемо знайти в Писанні безліч підтверджень тієї точки зору, що порятунок людини визначається його поводженням:

От, я пропоную вам сьогодні благословення і проклін: благословення, якщо послухаєте заповідей Господа, Бога вашого, котрі я заповідаю вам сьогодні, а проклін, якщо не послухаєте заповідей Господа, Бога вашого, і ухилитеся від шляху, що заповідаю вам сьогодні, і підете вслід богів інших, котрих ви не знаєте. (Повторення Закону 11:26-28)

Скажіть праведнику, що благо [йому], тому що він буде вкушати плоди справ своїх; а беззаконнику - горі, тому що буде йому відплата за [справи] рук його. (Ісая 3:10,11)

Бог дійсно благословить гарних людей і прокляне поганих; Він дійсно віддасть благом за добро і мученням за зло. На цьому тлі проповідь виправдання вірою, незалежно від справ закону, виглядає явною єрессю. Єдина причина, по якій ми не можемо визнати його єрессю і на цьому заспокоїтися - саме це навчання проповідували Апостоли:

Отож, ми визнаємо, що людина виправдується вірою, без діл Закону. (До Римлян 3:28)

Можна спробувати зробити вид, що Апостоли мали на увазі щось інше, і “виправдання вірою” насправді має на увазі якусь форму виправдання справами - але самі тексти Писання не дають можливості тлумачити їх у такий спосіб. Самоочевидне представлення про те, що ми можемо побудувати наші відносини з Богом на нашому гарному поводженні - трагічно помилково; при всій його самоочевидності це - пагубна омана, що може привести нас до прокльону і погибелі:

а всі, що затверджуються на справах закону, знаходяться під клятвою. Тому що написано: проклятий всяк, хто не виконує постійно усього, що написано в книзі закону. (Галатів 3:10)

У чому ж справа? Хіба Бог не обіцяв Своє благословення гарним людям, тим, хто надходить правильно, щиро прагне до добра, виявляє любов до Бога і ближньому? Звичайно, обіцяв. Але до нас ця обіцянка не відноситься. Ми - погані люди.

Якова 2:10-11

10 Бо хто всього Закона виконує, а згрішить в одному, той винним у всьому стає.

11 Бо Той, Хто сказав: Не чини перелюбства, також наказав: Не вбивай. А хоч ти перелюбства не чиниш, а вб'єш, то ти переступник Закону.

Якщо ми збираємося дотримувати Закону Мойсеєва, то ми повинні намагатися дотримувати його весь. Невиконання хоча б однієї частини його волоче до осуду того, хто підкоряється цьому Закону. Адже всі заповіді і розпорядження однаково важливі. Тому що Він сказав: "Хай не буде в тебе інших Богів, крім мене", "Почитай батька твого і матір твою" "Пам'ятай суботу"…

Висновки

Закон Божий дійсно обіцяє благословення гарним людям. Тим, хто завжди випливає заповідям. От тільки одержати це благословення мені не легше, ніж одержати мільйон у приведеному мною прикладі. Насправді, тяжче. Закон засуджує будь-який гріх (а не тільки неправда), і Бог не має потребу в детективах(які все рівно не зможуть довідатися усі). Бог знає всі, абсолютно усі. Я не зможу представити Йому ту версію подій, що мене б більше улаштувала. Він знає правду. Давайте згадаємо Його слова:

Ось, сьогодні я даю перед вами благословення й прокляття: благословення, коли будете слухатися заповідей Господа, Бога вашого, які я наказую вам сьогодні,

і прокляття, якщо не будете слухатися заповідей Господа, Бога свого, і збочите з дороги, яку я наказую вам сьогодні, щоб ходити за іншими богами, яких ви не знали. (Повторення Закону 11:26-28)

Реальне положення справ таке, що ми - я, і, боюся, Ви - не послухалися заповідей Господа, Бога нашого й ухилилися від шляху, що Він заповів. Ми є спадкоємцями прокльону, а не благословення. Слово Боже застає нас не в якімсь нейтральному положенні, відкіля ми могли б - якщо захотіли - почати сходження до вершин чи праведності сходження в безодню гріха; воно застає нас вже в безодні гріха. Будучи грішниками, ми вже знаходимося під прокльоном, уже засуджені.

Священне Писання підтверджує істину, про яку - можливо, тільки в рідкі хвилини просвітління - нам свідчить совість: ми винні і засуджені в очах Бога. Немає ніякої невизначеності в результаті останнього Суду, якщо ми будемо суджені по наших справах - ми засуджені.

То що ж? Маємо перевагу? Анітрохи! Бож ми перед тим довели, що юдеї й геллени усі під гріхом, як написано: Нема праведного ані одного; нема, хто розумів би; немає, хто Бога шукав би, усі відступали, разом стали непотрібні, нема доброчинця, нема ні одного! (Римлян 3:9-12)

Заповіді Божі допомагають нам побачити величезну прірву тим часом, ким ми повинні бути (і як ми повинні поводитися) і тим, ким ми є (і як ми поводимося) насправді.

Ніхто - жодна людина - не може одержати виправдання за Законом. Закон Божий святий; Він відбиває зроблену праведність Бога. Ми не праведні. Нам відомий вирок, що проголошує Бог - винні. Однак Євангеліє не мало би змісту стосовно гарних людей - це звістка про Боже прощення, звістка, звернена до людей поганим. Це амністія, проголошувана засудженим; амністія не має змісту стосовно тих, хто не засуджений.

Ясне визначення того, у чому складається Блага Звістка, ми можемо знайти в Апостола Павла:

Для того я і пишу це у відсутності, щоб у присутності не ужити строгості по владі, даної мені Господом до творення, а не до руйнування (2Корів. 13:10).

Ми повинні вирішити, чи приймаємо ми це Євангельське звіщення - Христос умер за наші гріхи. Якщо ми приймаємо його, для нас з цього випливають дуже важливі висновки щодо віри і справ. Якщо я усерйоз вірю, що Христос умер за мене, бо ж він поніс на собі мій вирок, я тим самим визнаю, що мої справи - усі, що я зробив, чи роблю збираюся зробити в майбутньому - не принесли мені нічого, крім осуду і прокльону, того, що Господь Ісус поніс за мене на Хресті. Це не обов'язково виходить, що всі мої справи були злими. Це значить, що мої справи в принципі не можуть дати мені виправдання перед Богом.

Безглуздо говорити "Суд прийшов до висновку, що я не настільки погана людина, щоб засуджувати мене на смерть, а отут, до речі, за мене ще і вмер Невинний". Невинний може вмерти тільки за той, хто засуджений на смерть. Говорити, що я заслужив, чи заслуговую думаю заслужити коли-небудь, у майбутньому, виправдання своїми справами - значить повідомляти смерть Христа просто зайвої. Як говорить Апостол Павло:

а якщо законом виправдання, те Христос дарма вмер. (Галатів 2:21)

Саме тому зв'язувати свою надію на вічний порятунок зі своєю власною слухняністю Закону Божому - виходить, тим самим, відкидати Христа:

Ви, що виправдують себе законом, залишилися без Христа, відпали від благодаті, (Галатів 5:4)

Надія - яка б там вже не було - на свої діла - не залишає місця для надії на Христа, а надія на Христа не залишає місця для надії на свої справи.

Добрі справи християн - наслідок, а не попередня умова порятунку. Справді, щоб служити, треба спочатку бути прийнятим на службу. Отже, наше прийняття і прощення Богом є необхідна попередня умова для служіння Йому добрими справами. Тільки будучи уже в Христі, уже прийнятим Їм, можна приносити плоди, бажані Богу. Як же можна бути прийнятим Богом? Тільки по Його нічим не заслуженої милості, тільки завдяки спокутному служінню Христа і тільки через віру.

 

q