Християнські церкви Бога

[072]

Навернення та істина [072]

(Видання 1.1 19941015-19980725)

Навернення як процес, що означає відмова від гріховного способу життя, є ключовим поняттям у навчанні Христа.

Christian Churches of God

PO Box 369,  WODEN  ACT 2606,  AUSTRALIA

 E-mail: secretary@ccg.org

 (Всі права захищені © 1994, 1998 Уейд Кокс)

 (Tr. 2004)

 Ця робота без змін і пропусків може вільно копіюватися і розповсюджуватися. Вказівка імені і адреси видавця, а також збереження знака авторських прав є обов'язковими. Поширювані копії безкоштовні. Короткі цитати можуть включатися в критичні статті або рецензії без порушення авторського права.

 Ця робота є доступною в  Інтернеті за адресою:
http://www.logon.org та http://www.ccg.org

Навернення та істина [072]


Бути навернутим означає відмовитися від помилкового образу думок, почути слово істини і прийняти її всім серцем.

Іс 6:10 Учини затужавілим серце народу цього, і тяжкими зроби його уші, а очі йому позаклеюй, щоб не бачив очима своїми, й ушима своїми не чув, і щоб не зрозумів своїм серцем, і не навернувся, і не був уздоровлений він!

Про це ж пізніше говорив і Христос

Мт 13:15 Затовстіло бо серце людей цих, тяжко чують вухами вони, і зажмурили очі свої, щоб коли не побачити очима й не почути вухами, і не зрозуміти їм серцем, і не навернутись, щоб Я їх уздоровив!

Мк 4:12 щоб оком дивились вони і не бачили, вухом слухали і не зрозуміли, щоб коли вони не навернулися, і відпущені будуть гріхи їм!

Істина, що витікає від Бога, є невід'ємною частиною людського існування, на відміну від людського закону і вчинків, на які поширюється цей закон.

Пс 19:7 Господній Закон досконалий, він зміцнює душу. Свідчення Господа певне, воно недосвідченого умудряє.

Тут у Старому Заповіті ми вперше зустрічаємося з цим поняттям. Воно і є ключовим для порятунку. Його значення полягає в тому, що воно вимагає від людини дій, які б узгоджувалися з відкритою ним Божою істиною. Бог дає нам зрозуміти, що все це відбувається по Його волі. Люди приходять до Бога, виражаючи свою готовність діяти згідно Його істині, а також прийняти цю істину як частину свого існування.

Це співвідношення істини з людськими діями розкривається апостолом Яковом.

Як 5:19-20 Браття мої, коли хто з-поміж вас заблудить від правди, і його хто наверне, хай знає, що той, хто грішника навернув від його блудної дороги, той душу його спасає від смерти та безліч гріхів покриває!

Слово, що позначає навернення, в Грецькій мові звучить як epistrepho, що означає повертатися або знов повертатися. Це слово використовується як однокорінне з epistrophe, навернення, що означає, відновлення язичників що зустрічається в Дії 15:3, де йдеться про навернення язичників.

Дії 15:3 Тож вони, відпроваджені Церквою, ішли через Фінікію та Самарію, розповідуючи про поганське навернення, і радість велику чинили всім браттям.

Ця подія в єврейському варіанті Книги Ісаї позначалася словом shoob. Це і було початковим словом, що означає повернутися назад. Таким чином, істина була єдиною, вона була дана всім народам для того, щоб всі вони отримали можливість повернутися до неї.

Відновлення істини відбулося за часів Ноя, разом з відновленням землі, очищеної від гріху. Урок, який повинен був бути винесений з того, що відбулося, полягав в тому, що люди насправді не хочуть знати істину, діяти, узгодившись з нею або керуючись нею. Ось тому ці поняття протистоять самій людській природі. Ненавернутий розум не в змозі прийняти жодного правильного рішення. Тільки ненавернута людина замість того, щоб вислухати і проаналізувати те, про що говорить співбесідник, проявляє до нього нетерпимість.

Юд 9 І сам Архангол Михаїл, коли сперечався з дияволом і говорив про Мойсеєве тіло, не наважився винести суду зневажливого, а сказав: Хай Господь докорить тобі!

Така манера поведінки міцно укорінялась в Церквах Бога, оскільки була пов'язана з тривалим пануванням в думках людей помилкових релігійних переконань.

Бог наділює нас здатністю звільнитися від такого стереотипу поведінки, коли закликає нас до Себе. Це означає появу природної і логічної потреби поступати відповідно до істини, коли вона відкривається для навернутого розуму або того хто наверртався на шлях істини. Пізнання цієї істини Бога, рівно як і усвідомлення власної помилкової гріховної поведінки є частиною цього процесу.

Пс 51:13 Я буду навчати беззаконців доріг Твоїх, і навернуться грішні до Тебе.

Навернення означає повернення всього сущого до Бога. Повернутися до Бога означає уподібнитися дітям.

Мт 18:3 та й сказав: Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне!

В староанглийскому перекладі Біблії тут впожито слово strepho, що значить повертати. В даному випадку це означає звернутися повернувшись.

Стати як діти не означає беззаперечне підкорення. Ми можемо характеризувати дітей з двох сторін. Перше, що їх характеризує – це ненаситна цікавість. Питання Чому? найбільш часто звучить саме від дітей. Друге – це їх безумовна віра в істинність і справедливість всього, що відбувається на землі. Ця віра в Боже одкровення, що міститься в Біблії, є обов'язковою умовою для розуміння. Це не означає сліпа довіра до всього, що говорять люди про вірші Біблії, швидше до того, що насправді міститься в ній. Процес пізнання істини багато в чому торкається і перекладів Біблії.

Процес навернення включає покаяння, яке повинне йому передувати.

Дії 3:19 Покайтеся ж та наверніться, щоб Він змилувався над вашими гріхами

Час оновлення – це час заклику вибраних і відновлення планети. Таким чином це момент усвідомлення гріха і покаяння. Навернення означає відмову від помилкового способу життя. Ніхто не може вважати себе навернутим і вести при цьому своє колишнє життя. Здатність змінитися і подолати гріх дається Святим Духом. Без Святого Духа неможливо подолати недосконалість цього світу. Ця битва – битва духовна, а людина може належати лише одному з двох правителів. Людина не може при цьому бути лише спостерігачем, вона може служити або Богу, або ангелу тьми. В своєму служінні Богу людина повинна керуватися істиною.

2Ів 1:4 Я дуже зрадів, що між дітьми твоїми знайшов таких, що ходять у правді, як заповідь ми прийняли від Отця.

2Сол 2:10  і з усякою обманою неправди між тими, хто гине, бо любови правди вони не прийняли, щоб їм спастися.

Якщо ви продовжуватимете слідувати по помилковому шляху, він приведе вас до серйозної помилки. Ви можете або прагнути осягнути істину, або ні. Якщо немає – ви не отримаєте ніякої допомоги і продовжуватимете слідувати від однієї помилки до ще більш серйозної.

Любов до істини є знаком обраного, який має Дух істини.

Ів 14:17 Духа правди, що Його світ прийняти не може, бо не бачить Його та не знає Його. Його знаєте ви, бо при вас перебуває, і в вас буде Він.

Ів 15:26  А коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, Той Дух правди, що походить від Отця, Він засвідчить про Мене.

Істина виходить від Батька через Святий Дух. і ми повинні праведно слідувати цій істині.

Рим 1:18 Бо гнів Божий з'являється з неба на всяку безбожність і неправду людей, що правду гамують неправдою,

Це означає, що якщо обраний знає істину, проте втаює її від інших, гнів Божий обрушиться на нього. Ось тому вибраних, як знаючих про таїнства Божих, судитимуть, беручи в увагу те, що їм було відкрито і те, як вони поступили з цим знанням. Вибрані не можуть берегти мовчання або потурати гріху. Вони повинні говорити і діяти.

Чресла обраного підперезані істиною.

Еф 6:14 Отже, стійте, підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведности,

Таким чином істина – це елемент зброї Бога. Без істини ви не зможете діяти, оскільки ви або самі будете введені в оману, або введете в оману інших.

2Тим 2: 15-25 Силкуйся поставити себе перед Богом гідним, працівником бездоганним, що вірно навчає науки правди. Стережися ж базікань марних, бо вони ще більше провадять до безбожности, а їхнє слово, як рак, буде ширитися. Від таких Гіменей і Філіт, що вони погрішилися в правді, казавши, що воскресіння було вже, і віру деяких руйнують. Та однако стоїть міцна Божа основа та має печатку оцю: Господь знає тих, хто Його, та: Нехай від неправди відступиться всякий, хто Господнє Ім'я називає! А в великому домі знаходиться посуд не тільки золотий та срібний, але й дерев'яний та глиняний, і одні посудини на честь, а другі на нечесть. Отож, хто від цього очистить себе, буде посуд на честь, освячений, потрібний Володареві, приготований на всяке добре діло. Стережися молодечих пожадливостей, тримайся правди, віри, любови, миру з тими, хто Господа кличе від чистого серця. А від нерозумних та від невчених змагань ухиляйся, знавши, що вони родять сварки. А раб Господній не повинен сваритись, але бути привітним до всіх, навчальним, до лиха терплячим, що навчав би противників із лагідністю, чи Бог їм не дасть покаяння, щоб правду пізнати

Вказівки, що містяться в 2 Тим повинні бути керівництвом до дії для кожного з нас. Істина є нашою метою і прагненням. Прагнення до істини є прояв благочестя.

Тит 1:1 Павло, раб Божий, а апостол Ісуса Христа, по вірі вибраних Божих і пізнанні правди, що за благочестям,

Повернення істини стане знайоме відновлення.

Іс 65:16 так що хто на землі благословлений буде, буде поблагословлений він вірним Богом, а хто на землі присягає, вірним Богом присягне, бо забудуться утиски давні і заховані будуть вони від очей Моїх!

Ніхто з тих, що живуть на землі не в силах передати свій розум іншому. Здатність жити відповідно до істини буде поставлена основною задачею під час суду, який сам буде істиною. Тому жодна Церква не повинна переконувати людину відвернутися від істини Бога. Якщо якась людська доктрина суперечить тому, що мовиться в Писанні, то людина, що слідує цій доктрині, несе за це відповідальність перед Богом. Таким чином розуміння Біблії, пізнання Єдиного Істинного Бога є необхідними умовами для можливості отримання вічного життя (Ін 17:3). Тому в перше воскресіння не потрапить жоден послідовник догмата трійці. Жоден глава тринітарної церкви не потрапить в перше воскресіння, оскільки вони за життя офіційно підтримували цю доктрину і своїм мовчанням свідомо приховували істину. Вони відповідальні за це перед Богом і тому отримають можливість врятуватися вже в другому воскресінні так само, як і розпусники коринтян.

1Кор 5:4-5 у Ім'я Господа Ісуса, як зберетеся ви та мій дух, із силою Господа нашого Ісуса, віддати такого сатані на погибіль тіла, щоб дух спасся Господнього дня!

Євр 10:26-27 Бо як ми грішимо самовільно, одержавши пізнання правди, то вже за гріхи не знаходиться жертви, а страшливе якесь сподівання суду та гнів палючий, що має пожерти противників.

В даному випадку під ухиленням навертатися у євреїв мається на увазі навмисне ухилення від істини, що є свідомим гріхом. Для цих людей друге воскресіння – це єдина можливість порятунку. Вони будуть засуджені і отримають можливість виправитися підчас періоду, коли на землі не буде ні брехні, ні занепалих ангелів, оскільки підчас свого життя на землі вони були не в змозі відрізнити істину від брехні, що і привело їх на цей суд. На суд виноситься наша здатність відрізняти істину від брехні, а також те, як ми чинимо, знаючи цю істину. Якщо ми не діємо, то потрапляємо в друге воскресіння. Іншими словами, зараз нас відлучають від цього процесу і віддають в руки бога цього світу, щоб злочинець міг бути врятований в останні дні.

Тільки істина може зробити нас вільними. Обраний знає істину, і ця істина робить його вільним (Ів 8:32). Але для кожної людини це знання повинне бути свідомим. Людина повинна покаятися, і її гріхи пробачаться (Дії 3:19).

Відділення обраних відбудеться згідно ступеня пізнання ними істини, що спричиняє за собою певну їх градацію.

1Ів 2:17-27 Минається і світ, і його пожадливість, а хто Божу волю виконує, той повік пробуває! Діти остання година! А що чули були, що антихрист іде, а тепер з'явилось багато антихристів, з цього ми пізнаємо, що остання година настала! Із нас вони вийшли, та до нас не належали. Коли б були належали до нас, то залишилися б з нами; але вийшли, щоб відкрилось, що не всі вони наші. А ви маєте помазання від Святого, і знаєте все. Я не писав вам, немов ви не знаєте правди, але що знаєте її, і що всяка лжа не від правди. Хто неправдомовець, як не той, хто відкидає, що Ісус є Христос? Це антихрист, що відрікається Отця й Сина! Кожен, хто відрікається Сина, не має Отця; хто визнає Сина, той має Отця. Тож, що ви чули з початку, нехай в вас пробуває воно; якщо в вас пробуватиме те, що ви чули з початку, то й ви пробуватимете в Сині й Отці. А оце та обітниця, яку Він Сам обіцяв нам: вічне життя. Це я написав вам про тих, хто обманює вас. А помазання, яке прийняли ви від Нього, воно в вас залишається, і ви не потребуєте, щоб вас хто навчав. А що те помазання само вас навчає про все, воно бо правдиве й нехибне, то як вас навчило воно, у тім пробувайте.

Відділення обраних не означає, що ці обрані повинні об'єднуватися і організовувати якісь структури – не в цьому їх призначення. Оибрані повинні відділяти себе від інших, хто не любить істину. Ті ж, хто в своїх діях не керуються істиною, не люблять її. Ми вважаємо вибраним того, хто любить істину, і не дозволяє ввести себе в помилці помилковим доктринам. Вони ставлять любов до Єдиного Істинного Бога і Його сина, Месії, вище всього іншого. І саме ці люди увійдуть до царства Божого.

Вибрані повинні служити прикладом любові до істини і до ближнього свого для всіх людей на землі.

Лк 22:31-32 І промовив Господь: Симоне, Симоне, ось сатана жадав вас, щоб вас пересіяти, мов ту пшеницю. Я ж молився за тебе, щоб не зменшилась віра твоя; ти ж колись, як навернешся, зміцни браттю свою!

Тут Бог вимагає від нас підтримувати один одного. У сатани є можливість розсіювати обраних, якщо Бог дозволить це. Христос роздумує і клопоче про нас. Петро був врятований завдяки втручанню Христа. І він не був навернутим, поки в П'ятидесятницю не знайшов Святий Дух.

Кінцевим результатом всього цього стане звільнення духовного Ізраїлю і розповсюдження цього навернення на весь світ.

Іс 1:27 Правосуддям Сіон буде викуплений, а той, хто навернеться в нім, справедливістю.

Ми несемо відповідальність перед Богом за навернення людей на землі. Ми були покликані для того, щоб виконувати цю місію. Всі ми зміцнюємося Святим Духом, стаємо вільними для того, щоб виконувати нашу загальну задачу. Вибрані не залежать від якихось окремо взятих людей або організацій. Вибрані поширюють світло істини. Вони чують голос пастиря і знають тих, хто трудиться поряд з ними. Заради істини наші люди стикалися і продовжують стикатися з великими труднощами. Проте ми повинні надихати і підтримувати один одного в нашій вірі.

q